Simfonia Leningrad de Şostakovici la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/simfonia-leningrad-de-sostakovici-la-sala-radio/

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

În 1941, la definitivarea lucrării, simfonia Leningrad a fost dedicată de creatorul său oraşului Sankt Petersburg, devenind extrem de populară atât în fosta Uniune Sovietică, dar şi în Europa de Vest ca un simbol al rezistenţei împotriva nazismului.

Partitura este închinată victimelor din fosta URSS din al Doilea Război Mondial şi mai ales celor care au pierit în asediul de 900 de zile al oraşului Leningrad.

Premiera absolută a avut loc în 1942, în oraşul rusesc Kuibyshev, în interpretarea Orchestrei Teatrului Balşoi. În acelaşi an a fost cântată la Londra de London Philharmonic Orchestra şi la New York, sub bagheta celebrului dirijor Arturo Toscanini, la pupitrul NBC Symphony Orchestra, într-un studio care a emis concertul prin radio, la nivel naţional în SUA.

Ceea ce este însă cu adevărat emoţionant este faptul că în plin asediu, pe 9 august 1942, lucrarea s-a cântat prima oară la Leningrad, într-un context istoric cu totul dramatic: în ziua pe care Hitler o alesese pentru a celebra căderea Leningradului printr-un banchet la Hotel Astoria, comandantul sovietic a ordonat un

Simfonia Leningrad

Tiberiu Soare

bombardament al trupelor de artilerie germană în avans, pentru a asigura liniştea în timpul concertului, difuzat prin megafoane în întregul oraş…

Lucrarea a fost interpretată de muzicienii rămaşi în viaţă din Orchestra Radio din Leningrad, care se luptau cu foametea şi bolile, câţiva dintre ei pierzându-şi viaţa în perioada repetiţiilor. Concertul s-a derulat atunci sub bagheta dirijorului Karl Eliasberg.

După o stagiune în care a dirijat numeroase concerte ale Orchestrei Naţionale Radio, dar a fost aplaudat şi pe alte scene importante, ca Filarmonica din Munchen sau Opera Regală de la Palatul Versailles – alături de soprana Angela Gheorghiu – TIBERIU SOARE, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, închide această bogată stagiune.

De la deschiderea cu Peer Gynt (Grieg), cu participarea actorului Victor Rebengiuc, în luna octombrie, stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio a însemnat o suită de evenimente „unul şi unul”: Săptămâna Radio România 85, gala de Crăciun „Cele trei dive”, Festivalul Internaţional de Percuţie, Concertul Regal, recitalurile din turneele naţionale „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, „Flautul de aur”, „Vă place Brahms?” etc.

Foto cu Orchestra Naţională, Tiberiu Soare şi Simfonia Leningrad

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.