SOGNO… O reverie lirică, pe partituri celebre, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/sogno-o-reverie-lirica-pe-partituri-celebre-la-ateneul-roman/

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitaţie specială la Recitalul cameral ”Sogno….”, un eveniment liric excepţional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoţie şi muzicalitate îi are ca invitaţi speciali pe baritonul Florin Estefan şi pianistul Remus Manoleanu.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2018

Repertoriul recitalului, variat din punct de vedere stilistic, își va impresiona plăcut spectatorii, glisând între stilul belcanto, celebre arii verdiene și un pregnant romantism rus.

Bogat în sensibilitate, ”Sogno” reflectă ipostaze diverse ale iubirii, de la vraja sa îmbietoare, la abisurile lipsite de speranță, sentimente redate de lieduri, ariete, romanțe și ale piese pentru voce și pian ale compozitorilor Gaetano Donizetti, Piotr Ilici Ceaikovski, Vicenzo Bellini, Giuseppe Verdi și Paolo Tosti.

Programul complet al recitalului dezvăluie titlurile: L’amor funesto – Gaetano Donizetti; Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski; Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini; Non t’accostare all’urna, More, Elisa, lo stanco poeta, In solitaria stanza, Nell’ orror di notte oscura, Perduta ho la pace și Deh, pietoso, oh Addolorata – semnate de Giuseppe Verdi, precum și compozițiile lui Paolo Tosti – Sogno, Tristezza, Non t’amo piu, Malia, A’ Vucchella și Ideale.

Unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, fin cunoscător și artist dedicat artei cântului, Florin Estefan se remarcă prin versatilitatea, căldura și plinătatea glasului său, dar și prin impozantul său repertoriu, baritonul fiind aplaudat pentru importante roluri ale creației operistice universale, interpretate pe scene celebre naționale și internaționale.

La fel de aplaudat este și cu prilejul recitalurilor sale camerale sau a concertelor vocal-simfonice, repertoriul său incluzând totodată lucrări precum ”Simfonia a IX-a” de L. van Beethoven, ”Cäcilienmesse” de J. Haydn, ”Requiem” de W. A. Mozart, ”Petite Messe Solennelle” de G. Rossini, ”Carmina Burana” de C. Orff, ”Requiem” de G. Fauré, ”Cântecele și dansurile morții” de M. Musorgski.

Cariera artistică a baritonului Florin Estefan este îmbogățită totodată de funcția sa ca Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, instituție pe care o conduce din anul 2015, oferindu-i un suflu proaspăt și revitalizat datorită inițiativelor inedite, a repertoriului ofertant și a proiectelor artistice de mare rezonanță.

Numele pianistului Remus Manoleanu este, de asemenea, un reper al universului liric național și internațional. Cu o amplă activitate concertistică, acesta și-a impus prezența la festivaluri internaționale organizate la Basel, Berlin, Oldenburg, Londra, Dublin, São Paulo, având un generos repertoriu de evenimente atât pe scene din țară, cât și cele din Marea Britanie, Coreea de Nord, Rusia, Germania, Olanda, Franța, Siria sau Statele Unite ale Americii. Activitatea sa artistică este complimentată de activitatea didactică și intensa sa cercetare în domeniul muzicologiei.

*Biletele Recitalului cameral ”Sogno” pot fi rezervate și achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii ”George Enescu”

(Contact: 021 – 315 6875; Rezervări online: http://rezervari.fge.org.ro/book/index.php?id=1835)

Program:

L’amor funesto – Gaetano Donizetti

Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski

Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini

Non t’accostare all’urna
More, Elisa, lo stanco poeta
In solitaria stanza
Nell’ orror di notte oscura
Perduta ho la pace
Deh, pietoso, oh Addolorata – Giuseppe Verdi

Sogno
Tristezza
Non t’amo piu
Malia
A’ Vucchella
Ideale – Paolo Tosti

Foto: Sogno – facebook

01
/08
/16

Miercuri 3 august, debutează ediția a IV a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”. Protagonist - Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, cel care va propune la lăută și chitară un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud american ale secolului XX.

30
/07
/16

Grupul Pink Floyd va lansa câteva piese inedite într-o casetă cuprinzătoare, care va prezenta începuturile legendarului grup britanic. "The Eearly Years — 1965-1972" va fi pus în vânzare în 11 noiembrie și va conține nu mai puțin de 27 de CD-uri, printre care titluri rare și momente live ale formației.

27
/07
/16

Spectacolul "Carmen – Rock Version", o adaptare a operei lui Bizet, în interpretarea Concertino Accordion Band,alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova, va avea loc la Sala Palatului, pe 14 decembrie. Vestimentaţia e asigurată de Botezatu.

26
/07
/16

Organizatorii Festivalului Icon Arts se alătură campaniei “Brâncuși e al meu” donând 50% din încasările obținute din vânzarea biletelor la concertul “Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff” campaniei Brâncuși e al meu.

25
/07
/16

Un adevărat șlagăr al muzicii clasice, Carmina Burana de Carl Orff, va fi interpretată de Orchestra Națională Radio din București, luni, 26 septembrie 2016 de la ora 19.00, în primul concert susținut în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.

24
/07
/16

Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac - vioară, va cânta joi seara, pe 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestra de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” de Dvorak.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

19
/07
/16

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30 un recital extraordinar ce va cuprinde Bela Bartok - Sonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.