SOGNO… O reverie lirică, pe partituri celebre, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/sogno-o-reverie-lirica-pe-partituri-celebre-la-ateneul-roman/

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitaţie specială la Recitalul cameral ”Sogno….”, un eveniment liric excepţional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoţie şi muzicalitate îi are ca invitaţi speciali pe baritonul Florin Estefan şi pianistul Remus Manoleanu.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2018

Repertoriul recitalului, variat din punct de vedere stilistic, își va impresiona plăcut spectatorii, glisând între stilul belcanto, celebre arii verdiene și un pregnant romantism rus.

Bogat în sensibilitate, ”Sogno” reflectă ipostaze diverse ale iubirii, de la vraja sa îmbietoare, la abisurile lipsite de speranță, sentimente redate de lieduri, ariete, romanțe și ale piese pentru voce și pian ale compozitorilor Gaetano Donizetti, Piotr Ilici Ceaikovski, Vicenzo Bellini, Giuseppe Verdi și Paolo Tosti.

Programul complet al recitalului dezvăluie titlurile: L’amor funesto – Gaetano Donizetti; Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski; Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini; Non t’accostare all’urna, More, Elisa, lo stanco poeta, In solitaria stanza, Nell’ orror di notte oscura, Perduta ho la pace și Deh, pietoso, oh Addolorata – semnate de Giuseppe Verdi, precum și compozițiile lui Paolo Tosti – Sogno, Tristezza, Non t’amo piu, Malia, A’ Vucchella și Ideale.

Unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, fin cunoscător și artist dedicat artei cântului, Florin Estefan se remarcă prin versatilitatea, căldura și plinătatea glasului său, dar și prin impozantul său repertoriu, baritonul fiind aplaudat pentru importante roluri ale creației operistice universale, interpretate pe scene celebre naționale și internaționale.

La fel de aplaudat este și cu prilejul recitalurilor sale camerale sau a concertelor vocal-simfonice, repertoriul său incluzând totodată lucrări precum ”Simfonia a IX-a” de L. van Beethoven, ”Cäcilienmesse” de J. Haydn, ”Requiem” de W. A. Mozart, ”Petite Messe Solennelle” de G. Rossini, ”Carmina Burana” de C. Orff, ”Requiem” de G. Fauré, ”Cântecele și dansurile morții” de M. Musorgski.

Cariera artistică a baritonului Florin Estefan este îmbogățită totodată de funcția sa ca Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, instituție pe care o conduce din anul 2015, oferindu-i un suflu proaspăt și revitalizat datorită inițiativelor inedite, a repertoriului ofertant și a proiectelor artistice de mare rezonanță.

Numele pianistului Remus Manoleanu este, de asemenea, un reper al universului liric național și internațional. Cu o amplă activitate concertistică, acesta și-a impus prezența la festivaluri internaționale organizate la Basel, Berlin, Oldenburg, Londra, Dublin, São Paulo, având un generos repertoriu de evenimente atât pe scene din țară, cât și cele din Marea Britanie, Coreea de Nord, Rusia, Germania, Olanda, Franța, Siria sau Statele Unite ale Americii. Activitatea sa artistică este complimentată de activitatea didactică și intensa sa cercetare în domeniul muzicologiei.

*Biletele Recitalului cameral ”Sogno” pot fi rezervate și achiziționate de la Casa de bilete a Filarmonicii ”George Enescu”

(Contact: 021 – 315 6875; Rezervări online: http://rezervari.fge.org.ro/book/index.php?id=1835)

Program:

L’amor funesto – Gaetano Donizetti

Niet tolko tot kto znal – P. I. Ceaikovski

Voga luna, che inargenti – Vincenzo Bellini

Non t’accostare all’urna
More, Elisa, lo stanco poeta
In solitaria stanza
Nell’ orror di notte oscura
Perduta ho la pace
Deh, pietoso, oh Addolorata – Giuseppe Verdi

Sogno
Tristezza
Non t’amo piu
Malia
A’ Vucchella
Ideale – Paolo Tosti

Foto: Sogno – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.