SoNoRo: cinci mari concerte în festivalul muzicii de cameră
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-cinci-mari-concerte-in-festivalul-muzicii-de-camera/

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo începe pe 1 noiembrie, în trei oraşe din ţară. Dintre concertele de la Bucureşti, Ziarul Metropolis a ales cinci care nu trebuie ratate.

Un articol de Adina Scorţescu|27 octombrie 2013

Festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo, cel mai important eveniment muzical al lunii viitoare, va avea loc între 1 și 19 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Ediţia de anul acesta, cea de-a VIII-a, are tema „UP” şi prezintă concerte cu titluri sugestive: Văzduh, Aurora, Divin en détail, Golden Birds and Black Angels, De peste munţi, Letters from the Sky.

Pe lângă artiştii binecunoscuți publicului din edițiile trecute, anul acesta vor debuta pe scenele festivalului violoniștii Ilya Gringolts și Alissa Margulis, violistul Maxim Rysanov, violonceliștii Sonia Wieder Atherton și Marcin Sieniawski, Ansamblul Niguna din Paris și Cvartetul Engegard din Oslo.

Ziarul Metropolis a făcut o selecţie a concertelor Sonoro de la București pe care nu trebuie să le rataţi.

1. Concertul de deschidere

Soliști: Diana Ketler (pian), Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Monika Leskovar (violoncel), Olivier Darbellay (corn)

Temperamentală, îndrăgostită de folclor și de muzică țigănească, Alissa Margulis a venit pentru prima oară în România luna trecută, când a cântat în cadrul Festivalului Enescu. Într-un interviu publicat de ziarul Adevărul, violonista spunea: „Muzica e ca un fel de drog. Poate că miracolul nu se întâmplă de fiecare dată, iar a analiza complet ce se întâmplă cu un muzician pe scenă e foarte greu. Sigur că pregătirea este foarte importantă, dar nu poţi prevedea totul. În concert apare ceva unic, care nu se întrevede la repetiţii.”

Născută în Germania, într-o familie de muzicieni ruși, Alissa Margulis a studiat la Köln, Bruxelles și Viena. Este o interpretă entuziastă de muzică de cameră, iar printre partenerii ei de scenă se numără Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Steckel, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Lilya Zilberstein.

Când: vineri, 1 noiembrie, ora 19.00

Unde: Palatul Cotroceni

Bilet: Accesul se face doar pe bază de abonament sau invitație.

Program: Olivier Messiaen – 
Appel interstellaire pentru corn solo; Ernst von Dohnányi – Serenade pentru vioară, violă și violoncel în do major, op.1; Antonín Dvořák – Trio cu pian în mi minor, op.90, Dumky

2. Chants D’est

Soliști: Sonia Wieder-Atherton (violoncel), Ensemble Niguna

Violoncelista americană de origine franceză Sonia Wieder-Atherton fost invitată să-și prezinte proiectele pe care le-a conceput și pe care le-a pus în scenă în cadrul mai multor festivaluri și săli de renume din întreaga lume precum Opera Comică din Franța, Cité de la Musique, Théâtre de la Ville.

De curând, Sonia a pus bazele Ansamblului Niguna alături de care pune în scenă mare parte din creațiile sale.

Când: sâmbătă, 2 noiembrie, ora 19.00

Unde: Palatul Cercului Militar Național

Preț bilet: 50 de lei (25 de lei, preț redus)

Program: Sergei Rachmaninov – 
Vespers, op.37; Ernst von Dohnányi – 
Ruralia Hungarica; Jewish Traditional, Chanson 
Dans le souvenir de Franz Schubert; Alexander Tcherepnin – 
Dans tătar; Franck Krawczyk – 
Seven Childs’ Games; Sergei Prokofiev – 
The Field of the Dead; Bohuslav Martinů -
Variațiuni după un dans popular slovac; Gustav Mahler – 
Ich bin der Welt abhanden gekommen

3. Golden Birds & Black Angels

Soliști: Konstantin Lifschitz (pian), Andrej Bielow (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel), Engegård Quartet. Andu Dumitrescu va fi VJ.

razvan popovici

Răzvan Popovici, violist și director al Festivalului SoNoRo

Răzvan Popovici, inițiatorul și directorul Festivalului SoNoRo, s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său.
 În calitate de solist a interpretat pe scenele Teatrului Champs-Elysées din Paris, Filarmonicii din Köln, la Festspielhaus din Baden-Baden, dar și la Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus și Musikverein din Vienna și la Carnegie Hall in New York. A participat ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin și a fost prim violist invitat al mai multor orchestra din Europa precum Filarmonica din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln, Kobe și al Orchestrei Festivalului din Gstaad.

,,Dacă ești deschis și curios, muzica de cameră ți se poate întâmpla și ție. Iar o astfel de relație, să știți, se leagă pe viață. Așa că, privirea sus din ecranele compturelelor, din laptop-uri și din televizoare (UP!) și haideți la concertele live SoNoRo!”

Răzvan Popovici

Când: vineri, 8 noiembrie, ora 20.00

Unde: Palatul Bragadiru

Preț bilet: 100 de lei (50 de lei, preț redus)

Dress code: gold & black

Program: Luigi Boccherini – Cvintet de coarde în re major, op.11 nr. 6, L’ucceliera; Leonid Desyatnikov – Wie der alte Leiermann; Edward Elgar – Chanson du matin & Chanson de nuit; George Crumb – Black Angels pentru cvartet de coarde electric

4. Chiaroscuro

Soliști: Diana Ketler (pian), Konstantin Lifschitz (pian), Andrej Bielow (vioară), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel), Engegård Quartet

diana ketler

Diana Ketler,  pianistă și consultant artistic al Festivalului SoNoRo

Diana Ketler provine dintr-o familie renumită de muzicieni din Riga. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi a debutat la 11 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassily Sinaisky.
 Ca solistă şi muziciană de cameră a avut concerte în aproape toate ţările europene, Japonia, Canada, America şi Rusia. Din 2001 este profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra.

Când: sâmbătă, 9 noiembrie, ora 19.00

Unde: Muzeul Național de Artă al României

Preț bilet: 50 de lei (25 de lei, preț redus)

Program: Benjamin Britten – 
Cvartet de coarde nr. 2 în do major, op. 36; Johannes Brahms – Trio pentru pian, clarinet și violoncel, în la minor, op. 114; Maurice Ravel – Trio cu pian în sol minor

5. Letters from the sky

Soliști: Diana Ketler (pian), Andrej Bielow (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Alissa Margulis (vioară), Vlad Maistorovici (vioară), Răzvan Popovici (violă), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel)

Violoncelista croată de origine germană, Monika Leskovar, a urmat cursurile Școlii de Muzică Hanns Eisler din Berlin cu David Geringas căruia i-a fost asistentă între 2006 și 2011. 
A câștigat mai multe premii internaționale precum Competiția Internațională Ceaikovski pentru muzicieni tineri, Antonio Janigro, Roberto Caruana “Stradivari” sau International ARD.

În calitate de solistă, violoncelista a colaborat cu orchestre precum Orchestra Simfonică de Radio din Bavaria, Filarmonica din Moscova, Filarmonica Slovenă, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg. Din octombrie 2012, Monika este profesoară de violoncel la Academia de Muzică Lugano din Elveția.

Când: duminică, 10 noiembrie, ora 19.00

Unde: Ateneul Român

Preț bilet: 100 de lei – categoria I (50 de lei, preț redus), 70 de lei – categoria II (35 de lei, preț redus)

Program: Pablo Casals, 
Song of the Birds pentru violoncel solo; Johannes Brahms,
Cvartet cu pian în la major, op. 26; Robert Schumann, 
Cvartet cu pian în si bemol major, op.47; Felix Mendelssohn Bartholdy,
 Octet în mi bemol major, op.20

INFO

La toate concertele de mai sus de poate intra pe baza abonamentului „5 concerte”, care costă 250 de lei (preț întreg) sau 125 de lei preți redus (pentru elevi, studenți și pensionari).

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro, în librăriile Humanitas și Cărturești și în magazinele Germanos, Orange, Vodafone si Domo.

Biletele se pot cumpăra și de la casele de bilete ale sălilor, în seara concertului.

Foto: Sonoro, Șerban Mestecăneanu

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.