Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii, pe covorul roşu la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorin-leoveanu-si-ofelia-popii-pe-covorul-rosu-la-roma/

Regizorul Andrei Gruzsniczki şi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecţia în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Regizorul Andrei Gruzsniczki şi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecţia în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

Lor li se alătură, pe covorul roșu, producătoarea Velvet Moraru (Icon Production) și alți șase membri ai echipei. Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki a fost selecționat în competiția festivalului, al cărui director artistic este Marco Müller, fostul selecționer de la Veneția.

La proiecția de gală de azi, de la ora 17.00, din Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica, va participa și juriul competiției, format din cineaștii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi și Zhang Yuan și prezidat de regizorul american James Gray.

„Quod Erat Demonstrandum” va avea alte două proiecții miercuri, 13 noiembrie, de la 9.00, la Teatro Studio, și vineri, 15 noiembrie, de la 16.30, la Cinema Barberini.

Aflat la a opta ediție, Festivalul Internațional de Film de la Roma are 18 filme în competiție, unele semnate de cineaști renumiți precum Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Spike Jonze sau Isabel Coixet. „Quod Erat Demonstrandum” este singura producție românească din selecție.

Matematicianul Sorin Leoveanu este urmărit de Securitate

„Miza inițială a filmului era o poveste despre un om care înota contra curentului. Am ajuns la un film despre iubire, trădare, alegeri personale. Cu un tip de povestire care trece de la un personaj la altul, glisând lent prin universurile a trei caractere aflate la o cumpănă a vieții.

În orice tip de societate există constrângeri. Ele generează compromisul. Pe care îl acceptăm sau nu. Trădarea, ca formă particulară a compromisului, nu ține de o societate anume. Oricând, oriunde, omul vrea o viață mai bună pentru el și familia sa. Dar cu ce preț? Cariere, sentimente, libertăți, totul e în joc.

Citiţi şi: Drama unui matematician urmărit de securitate cu Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, în „Evadarea”

Faptul că povestea este plasată în comunism, îmi doresc să fie perceput ca un lucru particular, nu definitoriu. Din acest particular putem afla adevăruri universale”, spune regizorul Andrei Gruzsniczki. „Quod Erat Demonstrandum” (titlul inițial „Evadarea”), scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Sorin Leoveanu

Sorin Leoveanu joacă în filmul „Quod Erat Demonstrandum” 

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este și autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu – creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj și coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu și Dana Angelescu.

Info

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul „Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010).

Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România. Lansarea în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Foto credit: Ancuţa Iordăchescu, foto cu Sorin Leoveanu

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.