Spectacole de operă, în direct, de la Metropolitan și Scala, la România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-de-opera-in-direct-de-la-metropolitan-si-scala-la-radio-romania-muzical/

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanţi compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar şi mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York şi Scala din Milano

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2016

Ziua Mozart la Radio România Muzical. În 5 decembrie 1791 părăsea această lume compozitorul care pentru mulți este întruchiparea genialității în muzică: Wolfgang Amadeus Mozart. Avea doar 35 ani și scrisese peste 600 lucrări muzicale în scurta sa viață; pe ultima, celebrul Requiem, avea să o lase neterminată.

Wolfgang Amadeus Mozart rămâne unul dintre cei mai cunoscuți compozitori nu doar pentru stilul clasic pe care-l reprezintă, ci pentru întreaga istorie a muzicii: generații întregi au fost fascinate de spiritul luminos al muzicii sale, ca și de paleta foarte diversă de creații în care a excelat, de la sonate pentru pian până la partituri de operă.

În 5 decembrie 2016, la 225 de ani de la dispariția lui Wolfgang Amadeus Mozart, la Radio România Muzical este programată Ziua Mozart: între orele 10.00 și 21.00, marile opusuri mozartiene vor fi prezentate de Monica Isăcescu, Ioana Marghita și Marina Nedelcu.operă

Iar între 6 decembrie și 9 decembrie, de la ora 11.15, Compozitorul săptămânii este tot Wolfgang Amadeus Mozart.

Debutul stagiunii de transmisiuni directe 2016-2017 de la Teatrul Metropolitan din New York

Sâmbătă, 3 decembrie, Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct de la ora 19.30 spectacolul ”Manon Lescaut” de Giacomo Puccini de pe scena celebrului teatru new-yorkez Metropolitan. Este debutul stagiunii de transmisiuni directe 2016-2017: de 17 ani, în cadrul emisiunii “Seara de operă” prezentată de Luminița Arvunescu, radioul public preia în direct, în fiecare stagiune, spectacole puse în scenă la opera new-yorkeză.

Transmisiunile în direct sunt realizate prin rețeaua Uniunii Europene de Radio; așa cum se știe, Teatrul Metropolitan din New York este un pionier al difuzării spectacolelor sale atât prin radio, cât și prin cinematografe, construindu-și, și în felul acesta, reputația unuia dintre cele mai valoroase teatre de operă ale prezentului. De regulă, spectacolele care pot fi ascultate la radio sunt diferite de cele care pot fi vizionate în cinematografe.

Sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 19.30, protagonistă a operei pucciniene “Manon Lescaut” este una dintre divele operei contemporane: soprana rusă Anna Netrebko, ajunsă la al optsprezecelea rol la Teatrul Metropolitan din New York. Spectacolul este comentat de Luminița Arvunescu și invitatul său, criticul muzical Costin Popa.

Stagiunea 2016-2017, la Radio România Muzical și Radio România Cultura

În stagiunea 2016-2017, pot fi ascultate la Radio România Muzical și Radio România Cultural următoarele spectacole de la Teatrul Metropolitan din New York:

21 ianuarie 2017. Charles Gounod – „Romeo şi Julieta” cu: Diana Damrau şi Vittorio Grigolo. Dirijor Gianandrea Noseda

28 ianuarie 2017. Gioachino Rossini – „Bărbierul din Sevilla” cu: Peter Mattei, Pretty Yende, Dmitri Korchak, Mihail Petrenko, Maurizio Muraro. Dirijor Maurizio Benini

11 februarie 2017. Georges Bizet – „Carmen” cu: Clementine Margaine, Marcelo Alvarez, Maria Agresta. Dirijor Dan Ettinger

4 martie 2017. Jules Massenet – „Werther” cu: Vittorio Grigolo, Isabel Leonard, David Bizic, Anna Christy. Dirijor Edward Gardner

11 martie 2017. Giuseppe Verdi – „La Traviata” cu: Sonya Yoncheva, Michael Fabiano, Thomas Hampson. Dirijor Nicola Luisoti.

1 aprilie 2017. Ludwig van Beethoven – „Fidelio” cu: Klaus Florian Vogt, Adrianne Pieczonka, Falk Struckmann. Dirijor Sebastian Weigle.

22 aprilie 2017.  P. I. Ceaikovski – „Evgheni Oneghin” cu: Dmitri Hvorostovski, Anna Netrebko, Aleksei Dolgov. Dirijor Robin Ticciati

29 aprilie 2017 – în retransmisie, Richard Wagner – „Tristan şi Isolda” din 8 aprilie 2017, cu: Nina Stemme şi Stuart Skelton

În direct, debut de stagiune la Teatrul Scala din Milano

Miercuri, 7 decembrie, de la ora 18.50, poate fi ascultat în direct spectacolul care deschide stagiunea celebrului teatru Scala din Milano: opera “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini.

În mod tradițional, Teatrul Scala din Milano își deschide noua stagiune pe 7 decembrie; a devenit deja o tradiție de mulți ani ca acest spectacol să poată fi ascultat în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Spectacolul din 7 decembrie 2016 o are protagonistă în rolul titular pe soprana uruguayană Maria Jose Siri, o fostă discipolă a sopranei române Ileana Cotrubaș. Distribuția este condusă de directorul muzical al Teatrului Scala din Milano, dirijorul italian Riccardo Chailly.

Spectacolul este comentat de Luminița Arvunescu și invitatul ei, dr. Stephan Poen.

Radio România Muzical poate fi ascultat pe frecvențele FM 97.6 și 104.8, online la www.romania-muzical.ro sau prin aplicațiile pentru IOS și Android.

Foto: Spectacole de operă la Radio România Muzical – romania-muzical.ro

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.

27
/10
/14

Doi mari compozitori ai repertoriului simfonic – Beethoven şi Grieg, o partitură monumentală ca Simfonia a III-a – Eroica şi doi apreciaţi muzicieni români, dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Horia Mihail, sunt elementele reunite în concertul aniversar oferit vineri, 31 octombrie 2014 (19.00) de Orchestra Naţională Radio, în onoarea Zilei Radioului.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.