Spectacolul „Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine”, pe ruta verde Sibiu – Rășinari și retur
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-un-tramvai-numit-popescu-din-nou-pe-sine-pe-ruta-verde-sibiu-rasinari-si-retur/

După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Răşinari şi retur. Prima reprezentaţie a spectacolului va avea loc joi, 12 iulie 2018, de la ora 19.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu.

„Un tramvai numit Popescu” este un proiect de spectacol de teatru comunitar, itinerant, neconvenţional ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului, pornind de la operele antume şi postume ale poetului Cristian Popescu. Spectacolul se joacă în tramvaiul care circulă pe traseul Sibiu – Răşinari şi retur.

În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului şi punerea tramvaiului în mişcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu şi Arta Popescu.

În staţia terminus, la Răşinari, se derulează o secvenţă de teatru de animaţie, o parodie în versuri după „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. Păpuşile – instalaţii, Leonida şi Efimiţa, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori.

Pe drumul de întoarcere de la Răşinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura şi filmul.

„Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: – Hai bătrâne să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie să facem poeme direct pe oameni (…). Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. (…) Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur (…) cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămăn tulburătoare”, spune regizorul Gavriil Pinte.

După reprezentația de joi, 12 iulie 2018, ora 19:00, prima după o pauză de cinci ani, spectacolul va fi reluat în 15, 22 și 29 iulie, ora 13:00, respectiv în 2 și 9 septembrie, ora 13:00.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17, de pe siteul oficial al TNRS, la aceleasi prețuri ca în agenție – www.tnrs.ro/program sau de pe siteul entertix.ro.

Foto: Un tramvai numit Popescu – facebook

14
/01
/14

Prima emisiune de mărci poştale a anului 2014, care marchează Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, este dedicată poetului Mihai Eminescu. Emisiunea de timbre cu Eminescu va fi intitulată "Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei româneşti".

14
/01
/14

Omul-perna este un spectacol studențesc foarte apreciat și premiat în 2013. Patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama). Vineri, 17 ianuarie 2014, vor aniversa 1 an de la premieră și 48 de reprezentații.

14
/01
/14

"12 ani de sclavie", "Lupul de pe Wall Street" şi "Gravity 3D: Misiune în spaţiu", trei dintre marile filme care s-au impus la Globurile de Aur, ediția cu numărul 71, sunt aduse pe marile ecrane din România de MediaPro Distribution.

13
/01
/14

„O mare pierdere pentru teatrul românesc”, „L-am cunoscut încă de când eram copil”, „A fost parte din istoria teatrului românesc”, „Am intrat în teatru în aceeaşi zi”, „Era tot timpul dispus să îţi facă un compliment” sunt doar câteva dintre mărturisirile marilor noştri actori după disparitia lui Misu Fotino.

13
/01
/14

Mihai (Mişu) Fotino, actor al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a murit luni, la vârsta de 83 de ani. Mihai Fotino a murit luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucureşti, unde era internat de aproape o săptămână.

13
/01
/14

Regal al umorului pe 27 ianuarie, o zi pe care actorul Horatiu Malaele o va începe cu spectacolului “Sunt un orb”, la Teatrul Elisabeta din București, pentru a-l continua pe scena Naționalului bucureștean, dăndu-i replica prietenului său de-o viață, Ion Caramitru, într-o nouă ediție a spectacolului “Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele”.

13
/01
/14

Lecţia de violoncel, Sinucigaşul, Aventurile lui Habarnam, Oblomov, Avarul îndrăgostit, Egoistul, Tarelkin sau Hainele cele noi ale prinţului sunt doar câteva dintre spectacolele pe care le puteți savura zilele acestea. Dar iată programul teatrelor bucureştene în perioada 13 - 19 ianuarie.