Spune-ne povestea ta despre bullying!
https://www.ziarulmetropolis.ro/spune-ne-povestea-ta-despre-bullying/

Teatrul Ion Creangă dă startul proiectului de intervenţie culturală „Poveştile care ne fac bine. Exerciţii de imaginaţie, scriere creativă şi teatru”, derulat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5) şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2022

Proiectul se adresează copiilor care se află în centrele de asistență socială din subordinea DGASPC SECTOR 5 și care se confruntă direct cu fenomenul de bullying din pricina faptului că sunt nevoiți să trăiască în acest context aparte.

Scopul proiectului este acela de a aduce un plus de valoare prin viziunea sa integrativă, interdisciplinară, construind – prin diferite mijloace artistice – un spațiu sigur pentru copii, în care aceștia să își facă auzite vocile. Se dorește crearea unui cadru propice spre valorificarea creațiilor individuale și colective, în care arta facilitează comunicarea și încurajează empatia.

Copiii găzduiți în centrele administrate de DGASPC SECTOR 5 vor participa la o serie de ateliere, în cadrul cărora vor deprinde diferite mijloace de combatere a bullying-ului. Îndrumați de specialiști în artele spectacolului, scriere creativă, arte plastice, art-terapie și consiliere psihologică, beneficiarii direcți ai proiectului vor învăța cum să gestioneze situațiile neplăcute cu care iau contact mult prea des și cum să reușească să le evite. Atelierele vor fi susținute de o echipă de experți, iar aceștia vor petrece câte trei săptămâni în fiecare centru implicat în proiect. Primele două săptămâni de lucru vor fi dedicate scrierii creative și teatrului, dublate de activități de consiliere psihologică și art-terapie. În cadrul acestor ateliere, copiii vor avea posibilitatea de a realiza, sub îndrumarea coordonatorilor, mai multe texte și exerciții de interpretare pornind de la situații de bullying reale sau fictive.

Textele elaborate în cadrul atelierelor de scriere creativă vor fi utilizate ulterior în cadrul atelierului de arte plastice, unde copiii vor avea posibilitatea să își transforme textele/poveștile în colaje. Acestea din urmă vor fi cuprinse în câte un album intitulat „Poveștile care ne fac bine”; concret, fiecare filă va fi dedicată unui participant și va cuprinde colajul realizat de acesta. Apoi, 24 de povești selectate de un juriu format dintr-un regizor de teatru, un scenarist, un psihoterapeut și un reprezentant al Teatrului Ion Creangă, vor fi incluse în „Manualul de bine”. Această publicație tipărită va conține și un set de bune practici care să vină în sprijinul tuturor celor care întâmpină direct sau indirect fenomenul de bullying.

Pe baza uneia dintre poveștile cuprinse în „Manualul de bine” se va elabora un scenariu potrivit reprezentării scenice. Echipa de creație (regizor, dramaturg și scenograf) va organiza un casting cu scopul de a contura distribuția mixtă a spectacolului. Personajele vor fi interpretate atât de actorii teatrului, cât și de copiii din centrele implicate în proiect.

Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului Ion Creangă, explică: „Teatrul are puteri nebănuite, iar eu cred cu tărie că arta în general reprezintă un instrument foarte util în lupta contra stigmatizărilor impuse social. Cu această dorință și cu credința că putem face bine copiilor din medii defavorizate am pus la cale proiectul Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru. Tema proiectului o reprezintă fenomenul tot mai întâlnit și mediatizat în spațiul public – bullying-ul, și, din păcate, acesta este foarte prezent în rândul copiilor și tinerilor care se află în evidența centrelor sociale. Proiecul are menirea, în primul rând, de a-i ajuta pe copii să lupte împotriva bullying-ului, iar, în al doilea rând, ne ajută pe noi ceilalți să înțelegem mai bine fenomenul și repercusiunile lui”.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.