Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2021 — șase zile de spectacole gratuite online
https://www.ziarulmetropolis.ro/stagiunea-digitala-de-teatru-politic-2021-sase-zile-de-spectacole-gratuite-online/

Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2021 vă propune şase zile de spectacole de teatru politic non-stop! În perioada 6-11 noiembrie, vor rula două spectacole din portofoliul Stagiunii de Teatru Politic, după un program stabilit.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2021

Capete înfierbântate 2020 (foto sus) va putea fi vizionat în intervalul 6 noiembrie (ora 19.oo) – 8 noiembrie (ora 19.oo), pe canalul de YouTube al Stagiunii de Teatru Politic. Spectacolul Matern va fi disponibil, de asemenea, în versiunea digitală, între 9 noiembrie (ora 19.oo) și 11 noiembrie (ora 19.oo).

Spectacolul Capete înfierbântate 2020 analizează sistemul medical din România, demantelarea serviciilor publice și consecințele aplicării logicii profitului în domeniul sănătății, în contextul actualei crize sanitare provocate de pandemia Covid-19. Este un spectacol despre consecințele dureroase ale unor politici publice care privilegiază, inclusiv în domeniul sănătății, profitul și logica eficientizării cu orice preț în defavoarea interesului public și medicinei sociale.

Echipa spectacolului — Text: Mihaela Michailov & David Schwartz; Cu: Alexandru Potocean, Oana Rusu, Teodora Retegan, Maria Sgârcitu; Scenografia: Irina Gâdiuță; Muzica: Teodora Retegan & Maria Sgârcitu; Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea; Colaboratoare documentare: Dora Constantinovici; Regia: David Schwartz; Ilustrații: Cătălin Rulea; Fotografii: Raluca Țurcănașu.

Matern este un spectacol de explorare cu mijloace performative a transformărilor la care este supus corpul și psihicul persoanelor care devin mame. Maternitatea este considerată o etapă dezirabilă în viața femeilor, ceea ce face ca aspectele mai dificile cu care se confruntă multe dintre acestea, pe durata maternității, să rămână un tabu în societate, cu un potențial impact negativ asupra imaginii de sine sau bunăstării emoționale și psihologice

Echipa spectacolului — Concept şi scenariu: Alice Monica Marinescu; Cu: Oana Rusu şi Alice Monica Marinescu; Mişcare scenică: Carmen Coțofană; Scenografie: Irina Gâdiuță; Muzica și versurile: Maria Sgârcitu şi Teodora Retegan; Grafică: Lucia Mărneanu; Ilustrații: Cătălin Rulea; Fotografii: Raluca Țurcănașu.

Matern

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început în septembrie la Centrul de Teatru Educațional Replika din București și a continuat la Centrul Național al Dansului din București, la finalul lunii octombrie, cu premiera spectacolului Rafina, în regia Irinei Gâdiuță.

Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul Perifeeria, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural.

Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Scena9, Centrul Național al Dansului din București.
Mai multe detalii se pot afla și pe paginile de social media (Facebook, Instagram) ale Stagiunii de Teatru Politic (@stagiuneadeteatrupolitic), pe website-ul Artapolitica.ro/platforma2021.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 – octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?