Start EUROPAfest Summer Edition 2016 
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-europafest-summer-edition-2016/

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediţiei de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică şi Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiţie, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleş, în Sala de concerte a reşedinţei regale.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2016

Pe 16 iulie, la ora 18:00, jmEvents și partenerii festivalului – Primăria Sinaia, Hotel Mara si Castelul Peleș, invită publicul să se bucure de o seară de muzică în compania unora dintre cei mai apreciați artiști internaționali ai zilelor noastre.

Remus Azoiței, produs de renume al școlii românești de vioară, stabilit în Anglia după terminarea studiilor la Juilliard School – New York, face parte azi din elita muzicii londoneze. A concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneția, Auditorio Nacional Madrid si Konzerthaus Viena. A colaborat cu artiști renumiți precum Lawrence Foster, David Geringas, Gerard Causse, Michael Sanderling, Adrian Brendel. The Strad l-a numit „un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă”.

Josephine Knight, cotată ca unul dintre cei mai importanți violonceliști ai Marii Britanii, este cunoscută pentru versatilitatea sa ca solistă și muzician de cameră. Artista a realizat numeroase turnee în întreaga lume și a concertat alături de orchestre importante din Europa. A fost invitată ca solistă la BBC Proms în Londra și la toate festivalurile importante din lume inclusiv Aldeburgh, Bath, Beethoven, Cheltenham, Casa da Musica în Porto, Gstaad, Mecklenburg Vorpommern, Schleswig-Holstein, Wigmore Hall, Stavanger și Savannah, colaborând cu mulți muzicieni de mare importanță, precum Daniel Hope, Maxim Vengerov, Lisa Batiashvili, Menahem Pressler, Melvyn Tan, dar și Emerson Ouartet, Takacs Quartet.

Flautist Principal pentru 20 de ani al London Symphony Orchestra și cinci ani al Philharmonia Orchestra, Paul Edmund-Davies are o solidă reputație internațională. A evoluat ca solist sub bagheta unora dintre cei mai cunoscuți dirijori, printre care Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich și Pierre Boulez. În ultimii 15 ani Paul Edmund-Davies a susținut numeroase turnee, recitaluri și concerte în America, Europa, Canada, Australasia, Orientul Mijlociu și Extremul Orient.

Ca membru al faimosului Chilingirian Quartet și London Mozart Trio, violonistul Charles Sewart s-a bucurat mereu de o agendă încărcată, susținând turnee în peste patruzeci de țări la festivaluri de renume. Artistul se bucură de o vastă și bogată carieră solistică, de la evoluții internaționale în unele dintre cele mai prestigioase săli până la conducerea, prezentarea și dirijarea spectacolelor muzicale de gală ale familiei Strauss. Charles Sewart a avut onoarea de a concerta la numeroase evenimente ale Casei Regale britanice.

Dacă pentru audiență concertul este o oază de relaxare și răsfăț auditiv, pentru artiștii sosiți din 16 țări este un prilej de a urmări cu interes și de a învăța din evoluțiile de excepție ale protagoniștilor, care timp de 12 zile le vor fi profesori în cadrul Summer Music Academy Sinaia. A 5-a ediție se derulează în perioada 14 – 26 iulie 2016, oferind studii avansate și performanță intensivă la cele mai inalte standarde. Summer Music Academy Sinaia este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Următoarele concerte sunt programate pentru 21, 22, 23, 24 si 25 iulie si au loc la Hotel Mara Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica – Casino Sinaia și Biserica Catolică. Accesul la concert se face pe bază de invitații, dar se acordă și intrare liberă în limita locurilor disponibile.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

16
/03
/16

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

16
/03
/16

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI - la percuție orientală.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

Joshua Redman Trio deschide pe 24 martie seria concertelor Jazz Night Out 2016, organizate de Twin Arts.

15
/03
/16

Jean-Michel Jarre va susține un concert la Cluj-Napoca, pe 11 noiembrie, în cadrul turneului său mondial - "Electronica", potrivit paginii de Facebook a artistului. Turneul mondial "Electronica" începe pe 4 octombrie în Cardiff și include orașe precum Londra, Oslo, Stockholm, Viena și Paris.

13
/03
/16

Grand Cinema & More va difuza în exclusivitate, în România, „Queen: A Night in Bohemia”, concertul legendar care a avut loc în anul 1975 la Hammersmith Odeon în Londra, reintegrat în formatul de sunet 5.1.

12
/03
/16

 Campionul la patinaj Phillippe Candeloro va juca rolul vânătorului de vampiri Van Helsing în spectacolul DRACULA PE GHEAȚĂ prezentat de Teatrul pe Gheață din Sankt-Petersburg în premiera mondială pe 6 aprilie la Sala Palatului din București, și ulterior, pe 8 aprilie la Cluj-Napoca, Sala Polivalentă.

12
/03
/16

Două discuri, foarte deosebite între ele – fațete ale unei evidente iubiri față de muzică, pusă în slujba activismului social și de mediu (cazul albumului “Water” semnat de pianista franceză Hélène Grimaud) sau în slujba ludicului (cazul albumului “The Clarinotts” numit astfel chiar după ansamblul care l-a și înregistrat, cei trei membri, toți clarinetiști, ai familiei Ottensamer – Ernst, Daniel și Andreas).

09
/03
/16

Cu siguranţă, melomanii îşi amintesc cu placere de prezenţa violonistului David Grimal  şi a orchestrei sale Les Dissonances în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediţia 2015. Peste câteva zile, celebrul violinist revine pe scena Ateneului Român de astă dată cu o propunere  deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian  Bach, în două concerte.

09
/03
/16

Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cel care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, va interpreta Fantasia-Appassionata în sol major, lucrare definitivată în 1860 de compozitorul și violonistul belgian Henri Vieuxtemps. Concertul va avea loc miercuri, 16 martie de la ora 19.00, la Sala Radio. Dirijor, Radu Postăvaru.