„Statele unite ale iubirii”, din 20 ianuarie pe marile ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/statele-unite-ale-iubirii-din-20-ianuarie-pe-marile-ecrane/

Drama „Statele unite ale iubirii”, scrisă şi regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie pe marile ecrane din România, distribuit de Transilvania Film.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2016

Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, și este unul dintre marii câștigători ai Polish Film Festival, luând premii pentru regie, montaj, costume, actor și actrița în roluri secundare.

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

afis_usl_70x100_ro_websizedDrama austeră a celor patru femei se revarsă în puțin peste o oră și jumătate de povești sortite eșecului de la bun început. „Nu încape îndoială că Wasilewski este una dintre cele mai promițătoare noi voci în cinematografie”, citim pe CineVue, una dintre multele publicații care aplaudă filmul. Între efectele vieții trăite sub un regim comunist și o înțelegere și aplicare greșite a propriilor libertăți proaspăt dobândite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umană și slăbiciunile ei.

Statele unite ale iubirii este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat în tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-căutatul director de imagine roman, debutul lui Wasilewski la Berlin combină rigoarea stilistică, intențiile serioase, cu o distribuție desăvârșită”, scrie Hollywood Reporter.

Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka și Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oară.

usl_still_3

Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, câștigătorul premiului East of West la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary, și a plecat acasă cu Trofeul Transilvania pentru regie. Despre colaborarea sa cu directorul de imagine român, regizorul povestește că după vizionarea filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu, a știu că trebuie să lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul și, încă de la prima discuție după lectură, cei doi au știut că se vor înțelege de minune. „Am realizat că suntem interesați de aceleași lucruri în cinema. Oleg Mutu este jumătatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski într-un interviu pentru Cineuropa.

statele-unite-ale-iubirii-foto1Statele unite ale iubirii ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu în ultimul rând datorită perioadei și locației ce sunt atât de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Această tulburătoare creație a regizorului și scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolică, și marcată de un umor negru minimalist”, remarcă Screendaily.

„Statele unite ale iubirii”, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe din toată țara.

 

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

16
/10
/15

Tom Hardy, unul dintre actorii care se bucură de o ascensiune fulminantă la Hollywood, interpretează un dublu rol în filmul ,,Legend”/ ,,Gangsteri de legend”, film care rulează de astăzi pe marile ecrane din România, distribuit de Freeman Entertainment.

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.

16
/10
/15

Între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, vor rula câteva dintre cele mai aplaudate filme de la Cannes, unele distinse cu marile premii – Dheepan (Palme d’Or), The Lobster (Premiul Juriului), The Assassin (Premiul pentru Regie), Chronic (Premiul pentru scenariu), maratonul de 338 de minute Arabian Nights, Tale of Tales (cu Salma Hayek și Toby Jones), Louder than Bombs, Mustang (un „The Virgin Suicides” în versiune orientală), La tierra y la sombra (Camera d’Or). Biletele pentru Les Films de Cannes à Bucarest au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro și la casieriile cinematografelor în care va avea loc Les Films de Cannes à Bucarest.

16
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, Marina Constantinescu deschide noul sezon Nocturne cu poveşti despre Aferim!, dar şi despre actorul care vine din lumea teatrului şi care a cunoscut faima datorită filmului. De la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

16
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „Macbeth” (2015), al doilea lungmetraj al regizorului australian Justin Kurzel, este o adaptare destul de fidelă celebrei piese a lui Shakespeare, având pe afiş două staruri fără reproş - Michael Fassbender şi Marion Cotillard. În ciuda unor excese vizuale, filmul transmite forţă şi grandoare.

15
/10
/15

Actrița britanică Emilia Clarke, cunoscută în special pentru rolul din serialul Game of Thrones, a fost desemnată cea mai sexi femeie a anului 2015 de revista Esquire. În septembrie, Emilia Clarke a fost desemnată femeia anului și de către revista GQ. Recent, a jucat rolul Sarah Conor în „Terminator: Genisys”.

14
/10
/15

Meryl Streep, câștigătoare a trei premii Oscar, va fi președinta juriului Festivalului internațional de Film de la Berlin de anul viitor. În vârstă de 66 de ani, Meryl Streep a fost recompensată cu Ursul Onorific de Aur la Berlinala din 2012 pentru întreaga activitate în lumea filmului.

14
/10
/15

Un film despre scandalul în care este implicat constructorul de automobile german Volkswagen, care va avea la bază un proiect de carte scris de Jack Ewing, va fi produs de studioul Paramount şi de actorul Leonardo DiCaprio.

13
/10
/15

Debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, lansează în cinematografia română, din 23 octombrie, carierele a trei actrițe talentate, aflate la debut și descoperite după căutări îndelungate. Prestația lor a fost remarcată de presa internațională la TIFF și la Karlovy Vary, unde filmul a fost premiat anul acesta.

13
/10
/15

Rulează  în cinematografe un documentar care recompune drumul grăbit spre moarte care a fost viața acestei femei care va rămâne pentru totdeauna tânără. E cumplit.

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.