Stefan Tarara, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-tarara-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

„Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii. Pentru mine, eu trebuie să cânt bine”,   i-a mărturisit Stefan Tarara Marinei Constantinescu.

Violonistul îl iubeşte pe Enescu, pe care, de altfel, toţi concurenţii îl au în repertoriu în concursul care-i poartă numele. Tarara şi-a dorit foarte mult să-l interpreteze pe scena Ateneului Român, lucru care s-a şi întâmplat.

Stefan Tarara s-a născut în 1986, la Heidelberg (Germania). Provine dintr-o familie de muzicieni: mama lui Stefan este cântăreaţă şi pianistă, iar tatăl este violonist.

„Tânărul violonist a fost prezentat iniţial în concurs ca participant din Germania şi, după ce a câştigat locul I, numelui său i s-a adăugat, cu mândrie: de origine română”, a observat Marina Constantinescu.

Stefan a început să cânte la doi ani şi jumătate, însă piatra de hotar a drumului său a reprezentat-o întâlnirea cu Sir Yehudi Menuhin, când avea 10 ani. Acesta l-a ascultat şi l-a încredinţat că are pentru ce să meargă mai departe. „Din acel moment, pentru mine a fost clar că vioara este viaţa mea”, mărturiseşte tânărul violonist.

„Nu vreau să fiu cu nasul pe sus, dar am simţit că anul acesta voi câştiga. M-am pregătit foarte mult, m-am dezvoltat”, i-a povestit Stefan Tarara realizatoarei emisiunii Nocturne. Tânărul Tarara a mai participat şi la ediţia din 2010 a Concursului Enescu, însă atunci a nu a trecut nici de prima etapă.

Stefan TararaNu a fost totdeauna uşor. Rutina studiului e obositoare. Dar aşa ajungi cel mai bun – Stefan Tarara

Prima ediţie din acest sezon, cea din 10 octombrie, i-a avut ca oaspeţi pe Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară.

Cele patru personalităţi ale muzicii româneşti au jurizat valoroasa ediţie din acest an a Concursului George Enescu, una cu un nivel ridicat de competiţie şi pregătire la toate secţiunile.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Foto: Stefan Tarara, Marina Constantinescu – TVR 1

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.