Născut în ’90 – premieră a Companiei Teatrale BIS, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/nascut-in-90-premiera-a-companiei-teatrale-bis-la-sibiu/

Compania Teatrală BIS din Sibiu începe anul teatral la Atrium Cafe Bistro & Art, cu premiera oficială a spectacolului ,,Născut în ’90”, luni, 26 ianuarie, ora 21.00.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2015

Un scenariu original, inspirat din gânduri, reflecţii, poveşti de viaţă. Eroii noştri traversează anii ‘90, cel mai tulbure şi gri deceniu din istoria modernă a României. Ei ne oferă felii de viaţă presărate cu nostalgie, cu hazoase si amare aduceri aminte.

Anii ’90 au însemnat: haos, violenta, instabilitate, venirea minerilor, sărăcie, mimarea unui început de democraţie, primele alegeri aşa-zis libere. Dar în acelaşi timp pentru eroii spectacolului, anii ’90 au însemnat prima zi de şcoală, tanti educatoare de la grădiniţă, primul sărut. Pentru ei Bombonel era un personaj de desene-animate care apărea prea des la televizor, iar politica o nebunie de neînţeles a nătărăilor de oameni mari care au cam uitat să îşi trăiască viaţa.

Din spectacol nu lipsesc referirile directe la realitatile socio-politice ale tarii noastre. Uneori hazoase, alteori acide. Nu lipseste muzica live, nici scurtele proiecții video cu momente cheie ale anilor ‘90.

Spectacolul „ NĂSCUT IN ’90 ” functionează ca un spațiu al amintirilor comune, al bucuriei amare de a fi împărtășit, cu toții, împreună, 25 de ani de istorie recentă, zbuciumată.

Poetul Radu Vancu nota despre spectacol: „Am regăsit aseară, într-o formă admirabilă estetic, acest pathos, această pasiune a adevărului (privat & public, deopotrivă), într-o piesă de teatru jucată la cafeneaua Atrium de pe Podul Minciunilor din Sibiu. Se cheamă chiar Născut în 90 – și toți cei trei tineri actori ai inimoasei companii independente Bis, anume Andrada Grosu, Aneea Opriș & Claudiu Fălămaș, sunt născuți în 1990. Piesa (pe un scenariu de Flaviu Suhastru, în regia lui Bogdan Sărătean) colaționează amintirile acestor tineri – din faza copilăriei (ba chiar pre-uterină – de vreme ce una dintre actrițe vorbește chiar despre glonțul care, în decembrie 89, a trecut la câțiva centimetri de burta mamei ei însărcinate, aflate în stradă) până în 2004, după alegerile prezidențiale.(…)
E, aici, o inteligență nu numai a regizorului – dar și a actorilor, care duc perfect exercițiul acesta de disimulare. Actrițele, de pildă, sunt uluitor de eficiente în a se preface, preț de o jumătate de piesă, că vor juca exclusiv în acest registru; pentru a se metamorfoza apoi în niște energeia care fac publicul praf din câte un monolog de două minute.”

INFO

Distribuție: Andrada Grosu, Aneea Opriş şi Claudiu Fălămaş.
Un scenariu de: Flaviu Suhastru
Regia: Bogdan Sărătean
Preţul unui bilet – 20 lei. Rezervări: 0723287486.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.