FITS 2023 în 10 miracole
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2023-in-10-miracole/

Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va încheia în această seară, cu un spectacol de lumini şi drone. Desfăşurată sub semnul Miracolului, ediţia din acest an înseamnă, în esenţă, confirmarea că miracolele pot fi uneori provocate şi construite pas cu pas.

Un articol de Monica Andronescu|2 iulie 2023

Din 100… 1000 de miracole pe care poți să le trăiești aici în 10 zile, am să mai aleg 10…

1

Pe 22 iunie, George Banu ar fi împlinit 80 de ani. Pe 23 iunie, FITS 2023 ar fi trebuit să se deschidă, ca de fiecare dată, și cu prezența lui. Și Miracolul s-a întâmplat. George Banu nu mai e pe Pământ (deși, sunt sigură, mulți dintre cei care l-am cunoscut îl credem nemuritor), dar este prezent la Sibiu… Vocea lui moderând conferințele cu cei mai mari creatori ai lumii e aici. Pe stradă, îl aștepți în fiecare clipă să apară, mergând agale, cu mâinile la spate și cu eșarfa în vânt, paharul de vin de la Cafe Wien, însoțit mereu de o glumă ironică, poveștile lui fabuloase, Steaua de pe Aleea Celebrităților, toate sunt aici. Și el, de asemenea. Îl iubea pe Cehov și „livada de vișini”. Și, deși n-o spunea explicit, în ultimii ani se temea că se va tăia livada… La Sibiu, însă, livada lui rămâne înflorită.

2

FITS îi împrietenește pe copii cu miracolul, cu atmosfera de teatru, le oferă acces la o stare specială, îi pregătește pentru a intra mai târziu în sala de teatru. Zece zile de FITS sunt cât zece cărți de parenting și, dincolo de programe speciale finanțate cu bani serioși, dincolo de teorii vehiculate prin conferințe, la Sibiu totul se întâmplă firesc. Prin joacă și joc, copilul se transformă în spectator de teatru. Acesta mi se pare cel mai important dintre miracolele FITS.

3

Din prima zi în care ajungi la FITS, simți că energia se schimbă, că într-o țară în care oamenii sunt interesați prea puțin de cultură, într-o țară în care cultura primește cele mai mici fonduri și pare un moft, într-o țară în care Cultura s-a tăiat cam de prin tot ce-a mai rămas din mass-media sau s-a transformat în cancan cultural, îți dai seama că, de fapt, cultura poate face și rating… și că, iată, teatrul generează unul dintre cele mai mari fenomene de turism cultural din România. Iar FITS nu înseamnă doar spectacole Indoor, ci înseamnă și un porumb mâncat pe pietonală, în timp ce te ia valul și intri în „Miracolul străzii”, unde două creaturi misterioase umplu lumea de baloane de săpun, și vezi cum sute de oameni se bucură de „atingerea ierbii” în Piața Teatrului, într-un spectacol al Circus Katoen, și descoperă teatrul altfel și, cine știe, poate se îndrăgostesc iremediabil și devin parte din Miracol…

4

Te duci în Piața Habermann și stai la coadă pentru o Consultație poetică… Pe stradă, la câteva măsuțe, purtând costume albe, actori de la Theatre de la Ville din Paris, Fondazione Teatro de la Toscana și Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, se transformă pentru 20 de minute în confidenți care-ți oferă sprijin printr-o poezie… Mai exact, în urma singurătății lăsate în urmă de pandemie, Emmanuel Demarcy-Mota a inițiat, întâi la telefon, apoi public, acest sprijin din partea artiștilor. Singurătatea sau tristețea pot fi combătute cu un poem… Tu îi povestești ceva despre tine, artistul din fața ta te ascultă cu atenție și… la final îți oferă un poem. Era coadă mare în piață și oamenii intimidați și nerăbdători așteptau să le vină rândul… Am văzut o scenă emoționantă. La finalul consultației, o doamnă cu o care părea că vine de la piață cu o sacoșă de legume și care povestea tare despre cine știe ce experiență petrecută în Italia unde poate mersese să lucreze, a fost îmbrățișată strâns și cu lacrimi în ochi de actrița care îi recitase poemul… Sibiu creează legături între oameni.

5

La Sibiu te poți întâlni oricând cu orice mare artist la o cafea, la una dintre terasele de pe pietonală sau din Piața Mică. Pentru că aici, FITS face ceva și topește distanțele dintre oameni, iar pe Podul Minciunilor, printre flori și cu norii și cerul albastru în spate, cu acoperișurile cărămizii ale Sibiului vechi deasupra, în timp ce se aude un sunet de pian sau muzica lui Mozart răsunând de la cine știe ce spectacol se întâmplă în același timp la câțiva metri mai încolo, în Piața Mică, aici la un pahar de vin sau o cafea poți sta de vorbă cu oricare dintre vedetele invitate la festival. Asta după ce ai stat toată noaptea la Clubul festivalului, în curtea interioară a teatrului, unde se leagă prietenii de-o viață sau de-o vară…

6

FITS înseamnă întâlnirea cu cele mai importante companii de teatru din lume. Și chiar dacă nu toate spectacolele au același nivel (cum ar fi posibil?), Sibiu îți arată o oglindă inteligentă a ceea ce se întâmplă în lume și-ți oferă și o perspectivă a ceea ce se întâmplă în teatrele din România. Și nu e vorba doar șansa alegerii, ci de posibilitatea de a discuta că te-ai extaziat sau că nu prea ți-a plăcut spectacolul lui Tiago Rodrigues sau că „Pescărușul” de la Yamanote Jijosha din Japonia n-a fost construit tocmai în codul pe care-l doreai tu. Unde altundeva în România mai ai acest privilegiu?!

7

La Sibiu ai şansa de a vedea teatru la kilogram, timp de zece zile; șansa de a nu fi de acord cu, de a descoperi oameni, imagini teatrale pe care n-o să le uiţi niciodată. FITS este un barometru perfect al lumii şi al societăţii în care trăim şi vedem teatru, al ipocriziilor şi al sincerităţilor noastre, al revoltelor şi al subiectivităţilor noastre, al felului atât de diferit de a ne raporta la valoare şi la non-valoare, al curajului de a ne asuma opinia… de cele mai multe ori pe cea adevărată, la o masă relaxată, cu o ceaşcă de cafea în faţă, iar pe cea cosmetizată, în public.

8

FITS e o stare de spirit. Sută la sută necesar în acest moment al teatrului românesc. Festivalul de la Sibiu își oferă luxul de a te bucura de un spectacol, de a te revolta că teatrul arată şi aşa, că e viu şi ţine ritmul cu superficialităţile noastre. Și este și un palimpsest al propriilor emoții, al propriilor noastre imagini. Uneori simți cum se amestecă stări și emoții din alți ani, imaginea imposibil de șters a lui Eugenio Barba, la finalul unui spectacol, de acum nu știu câți ani, pășind încet și abătut în lumină, spre ușile care s-au deschis larg la Fabrica de Cultură, cu imaginea aceasta de azi, de lângă tine, Mariana Mihuț și pe Victor Rebengiuc plimbându-se pe pietonală sau zâmbind cu lumină la Fabrica de Cultură, la finalul unui spectacol în care Constantin Chiriac te poartă prin toată poezia lumii…

9

Dacă nu ești tocmai un spectator care frecventează des sălile de teatru, ba chiar dacă n-ai intrat de mai mult de două ori într-o sală de teatru, aici, la FITS sunt toate șansele să te îndrăgostești pentru totdeauna de teatru. Și să descoperi că teatrul e de mai multe feluri. Și că e loc sub soare pentru toată lumea. FITS e pentru toată lumea și în cele zece zile oricine va găsi la Sibiu măcar un motiv de bucurie.

10

La FITS ai șansa să te reîndrăgostești de teatru – așa, ca-n primii ani – când intri din nou (a câta oară?!) la „Faust” și chipul lui Miklós Bács strălucind în lumină și suferind, și alunecând, și lăsându-se ispitit, atât de uman… devine Miracol și-l îl iei cu tine pentru totdeauna, ca un secret la care ai nevoie să te întorci din când în când, atunci când ți se pare că afară se aude sunetul topoarelor care taie livada.

@Sebastian Marcovici

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.

14
/09
/23

Centrul Ceh București își reia activitatea toamna aceasta și dă startul unui nou sezon de evenimente pe 20 septembrie, când va avea loc, de la ora 19:00, discuția „My Body is Mine”, ce pune în dezbatere subiectul body shaming-ului, analizat de invitații Ridina Ahmedová, Andrada Cilibiu, Patrick Brăila și moderatoarea Alice-Monica Marinescu.

02
/07
/23

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va încheia în această seară, cu un spectacol de lumini și drone. Desfășurată sub semnul Miracolului, ediția din acest an înseamnă, în esență, confirmarea că miracolele pot fi uneori provocate și construite pas cu pas.