Street Delivery, între 12 și 14 iunie, în 4 mari orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-intre-12-si-14-iunie-in-4-mari-orase/

Street Delivery X, un eveniment-manifest pentru un oraş mai prietenos, sărbătoreşte anul acesta zece ani de la lansare şi se va desfăşura în perioada 12-14 iunie, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

Street Delivery, un weekend naţional dedicat spaţiului public şi recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate, va fi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, anunță Mediafax.

„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, spun organizatorii Street Delivery X.

Aceştia precizează că, în ultimii zece ani, şi Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spaţiu public este stringentă. „Din păcate, proiecte şi idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond”, spun aceştia, precizând că, odată cu ediţia din acest an a Street Delivery, întregul eveniment va fi regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă oraşul.

Pentru ediţia aniversară a Street Delivery este propusă o mutaţie reală în felul în care poate fi privit oraşul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluţii pentru diminuarea efectelor asupra mediului şi oamenilor. Reducerea producţiei de deşeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spaţiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe şi a nivelului de praf – încep pe o stradă şi continuă în tot oraşul.

Din sute de candidaturi la apelul deschis de proiecte, juriul Street Delivery X le-a ales pe cele mai bune zece, care vor fi premiate cu 10.000 de euro. Câştigătorii urmează să fie anunţaţi joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema „Amprenta de Carbon” şi s-au înscris în următoarele zece categorii: artă; arhitectură şi urbanism; carte; dezbateri; junior (activităţi pentru copii); muzică; societate civilă şi mediu; sport; teatru, film, performance; transport alternativ.

La ediţia din acest an a evenimentului, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) va prezenta macheta traseului pietonal „Verona după 10 zece ani”: de unde a pornit acest proiect, ce au reuşit organizatorii să facă şi ce îşi doresc cetăţenii pentru spaţiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale Bucureşti a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bulevardul Magheru.

Totodată, Street Delivery Sports va extinde evenimentul în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, unde va înlocui parcarea pentru maşini cu o competiţie internaţională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher va aduce cultura hip-hop pe o scenă construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Astfel, se caută cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Totodată, Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franţa) şi Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vor veni la Bucureşti să jurizeze cea mai importantă competiţie de B-Boying, iar DJ Tyrone va veni din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera şi îi va introduce în arenă pe B-Boy. Pe 14 noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiţia de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură – „Bucureşti Memoria| Explorarea| Imaginarea Oraşului” -, care lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care susţin ediţia aniversară a Street Delivery se numără Corina Şuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupşa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Şerban Sturdza, Şerban Ţigănaş, Claudiu Dobriţă şi Şerban Radu.

Accesul la Street Delivery X este gratuit, iar informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.