STUDIU – Muzica potenţează gustul unor preparate culinare. Cu ce se potrivesc Beatles, Pavarotti şi Ceaikovski?
https://www.ziarulmetropolis.ro/studiu-muzica-potenteaza-gustul-unor-preparate-culinare-cu-ce-se-potrivesc-beatles-pavarotti-si-ceaikovski/

Cântecele trupei The Beatles se potrivesc de minune cu fish and chips – un preparat tradiţional britanic -, iar ariile interpretate de Luciano Pavarotti „fac minuni” în combinaţie cu spuma de ciocolată, afirmă autorii unui studiu, potrivit căruia muzica potenţează gustul unor alimente.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Un studiu realizat de un profesor de psihologie de la Universitatea Oxford din Marea Britanie afirmă că anumite genuri muzicale pot să potenţeze gustul – inclusiv dulce, sărat şi amar – din anumite preparate culinare.

Intensitatea ariei „Nessun Dorma”, interpretată de celebrul tenor italian Luciano Pavarotti, reprezintă „acompaniamentul” perfect pentru spuma de ciocolată. Acordurile de pian din piesa „Autumn in New York”, interpretată de cântăreaţa de jazz Billie Holiday, potenţează aroma autumnală a budincii de dovleac.

În restaurantul Ultraviolet din Shanghai, preparatul fish and chips (peşte cu cartofi prăjiţi) este servit pe acordurile unor piese ale trupei The Beatles, iar în restaurantul El Celler de Can Roca din Girona, Spania, bezelele parfumate sunt servite împreună cu înregistrări video ale fotbalistului Lionel Messi în plină acţiune pe teren, deoarece, spun cercetătorii, acele imagini şi sunete reliefează şi mai mult aroma de lămâie din acel desert.

Această tehnică, denumită „asezonare digitală”, se aplică şi vinurilor, determinându-i pe clienţii unor restaurante să consume cu până la 15% mai mult alcool, dacă acesta le este servit în acelaşi timp cu o muzică potrivită.

Cercetătorii au descoperit că oamenii apreciază mult mai mult buchetul unui vin atunci când acesta vine „la pachet” cu muzica potrivită, notează Mediafax.

Astfel, „Cvartetul de coarde Nr.1 în Do Major”, de Piotr Ilici Ceaikovski, potenţează de minune buchetul vinului Chateau Margaux 2004, iar „Cvartetul pentru flaut în Do Major”, de Wolfgang Amadeus Mozart, ar trebui ascultat savurând un pahar de vin Pouilly-Fumé.

Charles Spence, profesor de psihologie comportamentală la Universitatea Oxford, autorul studiului, a explicat pentru The Observer că gustul nu reprezintă un element atât de dominant, după cum ar crede mulţi oameni, în ceea ce priveşte aprecierea unui preparat alimentar, pentru că urechile oamenilor transmit la rândul lor mesaje subliminale papilelor gustative.

Foto: STUDIU, Beatles, Pavarotti şi Ceaikovski – wikipedia

29
/12
/20

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a României, la Centrul de Artă și Cultură din Lugano, Elveția, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveției Italiene - OSI. Evenimentul o va avea ca solistă pe marea pianistă Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

28
/12
/20

OAMENII MUZICII Antipaticul 2020, anul pandemiei, a fost și cel al unei aniversări splendide: 250 de ani de la nașterea celui care, alături de Mozart și Bach, rămâne unul dintre cele mai frumoase și copleșitoare evenimente din istoria muzici, unul extrem de relevant și astăzi: Ludwig van Beethoven.

28
/12
/20

Pe 23 decembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a primit DISCUL DE AUR din partea Casei de producție Roton Music pentru noua serie de albume dedicate sărbătorilor, lansată pe 16 noiembrie 2020. Distincția a fost acordată pentru performanțe remarcabile în vânzări.

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

12
/12
/20

Proiectul PerformArt – trasee către performanța muzicală a fost finalizat în decembrie în urma a 8 luni de activităţi susţinute de-a lungul atipicului an 2020, vizând traseele educațional-artistice, sau, mai exact, performanța, perfecționarea și direcționarea în carieră pentru tinerii muzicieni.