Succes al Orchestrei Naţionale Radio România la Shanghai Spring International Festival 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/succes-al-orchestrei-nationale-radio-romania-la-shanghai-spring-international-festival-2013/

Muzica lui Enescu a entuziasmat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio (ONR) vineri, 17 mai.

Un articol de Andrada Văsii|19 mai 2013

Muzica lui Enescu a entuziasmat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea Orchestrei Naționale Radio (ONR) vineri, 17 mai.

Concertul a avut loc într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China:  Shanghai Oriental Art Center, scenă inaugurată în 2005 printr-un concert susţinut de Filarmonica din Berlin.

Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul închiderii manifestării denumite „Shanghai Spring International Music Festival“, sărbătoare muzicală organizată din 1960, cu cea mai lungă tradiţie din China. Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30.

Inaugurat pe 28 aprilie, festivalul se încheie pe 18 mai 2013, cu un concert al Orchestrei simfonice din Praga, la finalul unui maraton de 52 de spectacole şi concerte desfaşurate în diferite teatre şi săli de concert ale metropolei cu 18 milioane de locuitori, cosmopolitul Shanghai.

La ediţia din acest an au participat ansambluri artistice importante din zece ţări, printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România ş.a. care au prezentat aici atât partituri din ţara de origine, cât şi lucrări celebre în spaţiul chinez.

Operele lui Enescu în primă audiție

În acest context, „Rapsodia I“ şi „Simfonia I“ de Enescu, două lucrări în care atât Orchestra Naţională Radio, cât şi dirijorul ei principal, Tiberiu Soare, sunt imbatabili, s-au bucurat de un binemeritat succes de public, deşi partiturile erau ascultate în primă audiţie de cei peste 1500 de spectatori chinezi care au umplut spectaculoasa şi moderna sală de la Shanghai, plătind pentru acest privilegiu bilete cu un preţ mediu de 50 de dolari.

Ciocârlia a răsunat la Shanghai

Satisfacţia muzicienilor români a fost cu atât mai mare cu cât celebritatea pianistei chineze Xie Jingxian în interpretarea „Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms“, răsplatită cu minute de aplauze de public, a fost pe deplin echilibrată de strălucirea şi spectaculozitatea bijuteriei muzicale pe o binecunoscută temă folclorică: „Ciocârlia“. Piesa românească celebră în China a încheiat seara în versiunea cuceritoare a violonistului Gabriel Croitoru şi a Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Tiberiu Soare.

Public fascinat de interpretarea românilor

Mă bucur mult că am avut ocazia să ascult o orchestră din România la mine în oraş. Mi-am luat bilete la mai multe concerte din festival şi mă bucur că l-am ales şi pe acesta. Sunt la o bursă în Germania şi am citit despre orchestră în ziarele nemţeşti.

spectator chinez

În sală am descoperit şi un român stabilit la Shanghai de zece ani care a afirmat: „Un concert la superlativ, spun toţi spectatorii chinezi, i-am auzit vorbind în pauză. Am venit imediat ce am văzut afişele în oraş, cu alţi şase prieteni chinezi care sunt la fel de încântaţi ca şi mine de orchestră.“

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai.

Foto credit: Virgil Oprina

20
/03
/20

Primul festival boutique din România, AWAKE, a decis să anuleze cea de-a patra ediţie a evenimentului. Aceasta era programată între 14 şi 16 august 2020, pe spectaculosul domeniu Teleki din Gorneşti, Mureş, cu un line-up impresionant ce propunea ca headlineri artişti precum JP Cooper, Asaf Avidan, White Lies, Dubioza Kolektiv, Viţa de Vie “În Corzi”, Asian Dub Foundation, Dimension, Camo & Krooked. AWAKE va anula toate concertele stabilite pentru ediţia de anul acesta a festivalului.

20
/03
/20

Radio România Cultural sporește semnificativ difuzarea artiștilor români a căror activitate este puternic afectată de epidemia de coronavirus. Începând de astăzi, postul va promova și difuza cu prioritate creații muzicale interpretate de artiștii români, oferind astfel publicului șansa de a se întâlni cu interpreții preferați, în contextul anulării tuturor evenimentelor culturale. Întregul format muzical al postului se va axa preponderent pe muzica sau interpretarea românească.

20
/03
/20

Dat fiind contextul global, echipa #TAMTAMFestival, organizatorul evenimentului cu același nume, decis să își regândească activitatea, aceea de antreprenor cultural, lansând inițiativa #ScenaVirtualaTamTam începand cu 20.03.2020.

18
/03
/20

Organizatorii au făcut anunțul oficial în urmă cu puțin timp: concursul din luna mai, de la Rotterdam, nu se va mai organiza în contextul actualei pandemii COVID-19. În conformitate cu precizările făcute de aceștia, au fost evaluate o multitudine de alternative, însă incertitudinea generată de situația curentă, precum și restricțiile implementate de guvernele țărilor participante au făcut imposibilă continuarea pregătirilor pentru acest eveniment de amploare.

17
/03
/20

”Zilele acestea cuvântul cheie ar trebui să fie solidaritate”, susține filosoful Mihai Șora, în timp ce actrița Maia Morgenstern mărturisește: ”Oamenii trebuie să nu își piardă încrederea, să fie convinși că arta, teatrul, cultura reprezintă un factor esențial al existenței noastre.”

15
/03
/20

Cum deocamdată cam suntem în vacanță forțată acasă, iar printre cele mai interesante plăceri (acum și mereu) sunt muzica și mâncarea, ne-am gândit să îmbinăm aceste două delicii cu povești despre relația dintre câțiva mari compozitori și arta culinară.

07
/03
/20

Bogdan Cotîrță, solistul trupei românești Melting Dice, vorbește, într-un interviu în formă de alfabet, despre: granița dintre vină și zâmbet, dribling și Timișoara, răbdare și oftat, dar, mai ales, despre un cuvânt căruia îi găsiți explicația chiar aici: „smanes“.