Suedia, Ungaria, Rusia și Chile pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/suedia-ungaria-rusia-si-chile-pe-lista-scurta-pentru-o-nominalizare-la-oscar-2018/

Pelicule din Suedia, Ungaria, Rusia şi Chile se află pe lista scurtă a Academiei de Film Americane pentru o nominalizare la Oscar 2018 la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Printre acestea se numără „The Square”, premiat anul acesta cu Palme d’Or, „On Body and Soul”, recompensat cu Ursul de Aur, aclamatul „Loveless”, premiat de juriul Festivalului de la Cannes, şi „Una mujer fantástica”, premiat pentru scenariu la Berlinala 2017.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2017

Academia de Film Americană a anunţat joi seară lista scurtă a filmelor: Chile, „Una mujer fantastica”, de Sebastián Lelio; Germania, „In the Fade”, de Fatih Akin; Ungaria, „On Body and Soul”, de Ildikó Enyedi; Israel, „Foxtrot”, de Samuel Maoz; Liban, „The Insult”, de Ziad Doueiri; Rusia, „Loveless”, de Andrey Zvyagintsev; Senegal, „Félicité”, de Alain Gomis; Africa de Sud, „The Wound”, de John Trengove; Suedia, „The Square”, de Ruben Östlund.

Între marile absenţe, din punctul de vedere al criticilor, se numără „120 Battements par minute”, de Robin Campillo, propunerea Franţei, care a câştigat Marele Premiu la Cannes, şi „First They Killed My Father” al Angelinei Jolie, care reprezenta Cambodgia, film ce a primit câteva nominalizări la premiile Globurile de Aur.

Propunerea de anul acesta a României a fost „Fixeur”, al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru.

Lista scurtă a fost întocmită după ce 92 de ţări şi-au înscris propunerile. Filmele selectate vor fi prezentate comitetelor la New York, Los Angeles şi Londra, care vor vota nominalizaţii ce vor fi anunţaţi pe 23 ianuarie.

Cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 4 martie, la Los Angeles.

Foto: On Body and Soul, Oscar 2018 – facebook

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.