Sunete și culori de pe trei continente, în ultimele zile ale FITS 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunete-si-culori-de-pe-trei-continente-in-ultimele-zile-ale-fits-2015/

Străzile oraşului vor fi inundate de sunete şi culori în ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piaţa Mică şi Piaţa Mare, dar şi la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în faţa publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene şi muzică indiană.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2015

Teatrul Masca este prezent în FITS cu spectacolul „Sub aripa îngerului”, regia Mihai Mălaimare. Publicu se va întâlni cu „statuilor vivante ale Teatrului Masca”, vineri seara de la ora 19:00. în zona pietonală Nicolae Bălcescu.

O „statuie vivantă” este un spectacol condensat pe durata câtorva minute, dar a cărui profunzime o depășeste adesea pe aceea a unui spectacol vorbit de bună calitate. Un actor profesionist, un personaj bine definit, un subiect foarte clar, costume splendide și un machiaj perfect sunt atributele statuilor vivante ale Teatrului Masca.

O statuie vivantă se privește, dar cel mai adesea se devorează! Bucuria și fascinația care vă vor însoți privind statuile noastre vivante ar putea schimba propria dumneavoastră opinie despre lume, despre artă, despre viață. – Mihai Mălaimare

În Piața Mică vineri la ora 20:00, va avea loc un spectacol cu accente caraghioase despre un gladiator isteric şi baloane zburătoare cu apă, pe fondul sonor al muzicii de operă dată la maxim.

Fără să folosească cuvinte, „Distracţie cu apă” este un spectacol interactiv de comedie care a înnebunit mulţimile de pe întreg mapamondul. Nu mai există nici un alt spectacol de acest gen – 60 de baloane cu apă, 2 gladiatori voluntari, public activ şi 2 fitsclovni amuzanţi.

Cei doi artiști neînfricaţi, Seth şi Christina, s-au întâlnit într-un cort de circ în Afganistan, s-au logodit în timpul unui spectacol de stradă în Scoţia şi s-au căsătorit în China.

Au avut spectacole în peste 20 de ţări, au concurat la festivaluri de circ internaţionale, au jonglat în cadrul emisiunii lui Letterman, au jucat pentru Circul Big Apple şi au apărut în The New York Times.

Din Statele Unite ale Americii au sosit la Sibiu „Yellow Birs Apache dancers”, cu un spectacol extraordinar de dans și muzică în spirit amerindian. Trupa va prezenta, la Muzeul Astra – scena de pe lac, pe 19 iunie, de la ora 12:00 şi în Piața Mică, de la ora 15:30, o selecție de dansuri și povești tribale, susținute într-un ritm energic și îmbogățite cu ajutorul muzicii indigene.

Jaipur Maharaja Brass Band aduce la Sibiu „Farmecul Indiei”, pentru spectatorii care se vor opri să-i admire în zona pietonală Nicolae Bălcescu, vineri 19 iunie la orele 17:45 și 21:45 și sâmbătă, 20 iunie, ora 17:00.

Originară din Jaipur, orașul maharajahilor din regiunea indiană Rajasthan, Fanfara Jaipur Maharaja este compusă din șapte muzicieni rafinați, o frumoasă țigancă dansatoare și un fachir jongler nemaipomenit.

Aceștia cântă la o serie de instrumente tradiționale de alamă, printre care trompetă, tubă, clarinet și saxofon, execută dansuri uimitoare și momente de forță și îndemânare uluitoare. Fanfara Jaipur a susținut sute de concerte în întreaga lume, din Asia și până în America de Nord, dirijată de renumitul muzician Rahis Barthi.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în forță până pe 21 iunie.

Foto: FITS 2015 – sibfest.ro

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

13
/12
/15

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.

10
/12
/15

Felicia Filip, Cristi Minculescu & IRIS, Monica Petrică & Răzvan Mazilu, Mihai Mălaimare & Teatrul Masca, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band și Orchestra Simfonică București, dirijată de Ciprian Teodorașcu. Toţi aceştia şi mulţi alţii, vineri, 18 decembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Polivalentă, în cel mai mare eveniment de sărbători din București.

09
/12
/15

Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

09
/12
/15

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești.

08
/12
/15

Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi pianistul HORIA MIHAIL – se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (19.00), într-un eveniment în care iubitorii muzicii pot asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.