Sunt un orb, varianta cu “lovituri de teatru” – Mălăele ocupă Patria, pe 1 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunt-un-orb-varianta-cu-multe-lovituri-de-teatru-malaele-ocupa-patria-pe-1-aprilie/

Farseur din vocaţie, cu şarm, inteligenţă şi umor, Horaţiu Mălăele va face o demonstraţie de virtuozitate pe 1 aprilie, pe scena Cinematografului Patria din Bucureşti, într-o ediţie specială a spectacolului Sunt un orb, varianta cu multe “lovituri de teatru”, aşa cum trebuie să fie un bun show de improvizaţie. Ca bonus, Mălăele aduce cu el şi ultimul său film, Funeralii fericite.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2014

Farseur din vocație, Horaţiu Mălăele va face o demonstrație de virtuozitate pe 1 aprilie, pe scena Cinematografului Patria din București, într-o ediție specială a spectacolului Sunt un orb, varianta cu multe “lovituri de teatru”. Ca bonus, Mălăele aduce cu el Funeraliile fericite, ultumul său film.

Probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru, Horațiu Mălăele este într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta.

Pentru această variantă a spectacolului “Sunt un Orb”, maestrul trasului pe sfoară, al ironiei și al hazului ascuțit își ia ca aliat fie umorul irezistibil al insinuantului Brumaru, fie înțelesurile subtile ale lui Marin Sorescu sau vibrațiile delicate ale boemului Nichita.

Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile unui spectacol de gală, în cursul căruia poeti atât de diferiți ca stil sau gândire, vor fi deslușiți, cu naturalețe și în cheie proprie, de geniul comic Horațiu Mălăele.

Sunt un orb

Exersat în farse fie pe cont propriu, fie luând lecții de la mari maeștri ai genului, cum ar fi Eugene Ionesco, Horațiu Mălăele, jongler consacrat în zona emoțiilor, își va dubla lecția de păcăleli în versuri cu un dar – cel de-al doilea film pe care îl semnează ca regizor.

Nu-i nicio păcăleală! Hohote de râs, răsturnări de situație, intrigi neașteptate și bancuri absurde, spectacolul de 1 aprilie se va încheia, perfect coerent, într-o lume stranie, populată de personaje cel puțin ciudate.

Eroii din “Funeralii fericite” se decurcă cum pot în universul lor bizar, unul îşi pierde capul când aude de Revoluţia Franceză, altul a văzut Basic Instinct de atâtea ori, încât îi cunoaşte toate dedesubturile lui Sharon Stone, apar instalatori polonezi, ruşi beţivani, chinezi suicidari şi ghicitoare exotice, iar printre ei se insinuează, cuminte şi aşezat, un produs al Carpatiei predecembriste.

Sunt un orb va fi urmat de Funeralii fericite, în showul special pregătit de Mălăele pe 1 aprilie

Pentru mulți este unul dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, o comedie neagră cu foarte multe momente de excelență în actorie, pentru care însuși Horațiu Mălăele face un rol remarcabil.

Umorul, uneori cu nuanțe macabre și adesea absurd, abundă, muzica lui Vladimir Cosma acompaniază excelent povești incredibile, puse în cuvinte de scenaristul Povestea recompune cu mult umor o lume Filmul “Funeralii fericite” va încheia, în hohote de râs, o seară începută în versuri ascuțite, ironii și farse, dar fără nicio păcăleală de 1 aprilie!

Aplaudat întotdeauna în acest extraordinar spectacol, Horațiu Mălăele a gândit în stil propriu o ediție cu păcăleli și farse a unui show presarat cu versuri, reprize de teatru și multă, multă improvizație.

Spectacolul va avea loc pe 1 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Patria din București.

Foto cu Sunt un orb şi Horaţiu Mălăele – Cinemagia

09
/03
/18

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 13 martie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul fantastic When the Cat Comes, în regia lui Vojtech Jasny.

09
/03
/18

„Teatrul nu moare şi nu va muri niciodată, el evoluează în dispreţul vieţii curente." - Ion Caramitru. Renumitul regizor, actor și om de teatru - preşedinte al UNITER din 1990 şi director al Teatrului National din Bucuresti din 2005 - împlinește, astăzi, 76 de ani!

09
/03
/18

Ar fi împlinit 81 de ani pe 9 martie. Asta dacă n-ar fi existat ziua de 31 ianuarie 1990, când Alexandru Tatos a murit „răpus de "boala aceea cumplită", al cărei spectru l-a urmărit de-a lungul vieţii, dar pe care a ignorat-o la sfârşit”… Avea doar 53 de ani și n-a apucat să se bucure de căderea comunismului.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.

08
/03
/18

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film al scenaristului și regizorului francez Laurent Cantet (devenit celebru în 2008 cu „În clasă”, câștigător al Premiului Palme d`Or la Cannes), „Atelierul” (2017) se vrea portretul în miniatură al Franței din prezent, reflectat printr-un grup de tineri adunați la un atelier de scriitură.

07
/03
/18

Miercuri, 7 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), va avea loc lansarea romanului Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner, bestseller internațional tradus în peste douăzeci de limbi, desemnat drept „una dintre cele mai bune cărți ale anului 2016“. Scriitoarea britanică Catherine Banner va participa prin Skype la acest eveniment.

07
/03
/18

Produse Domestice, un proiect amplu de Teatru de Investigație realizat de Ioana Păun alături de o echipă de artiste și jurnaliste, își va relua reprezentațiile în România, pe scena Teatrului Apollo111. Produse Domestice spune povestea reală a unei bone filipineze abuzată de angajatorii ei din București și le are în rolurile principale pe Ioana Flora și Smaranda Nicolau. Prima reprezentație va avea loc Duminică, 11 martie, de la ora 20:00.

07
/03
/18

Teatrul de Comedie prezintă avanpremiera, în datele de 10 și 11 martie, și premiera oficială, în data de 14 martie, de la ora 19.30, la Sala Studio, a spectacolului 20 de minute cu îngerul de Aleksandr Vampilov, în regia lui Felix Alexa, care semnează și adaptarea scenică, ilustrația muzicală și lighting design-ul. Din distribuție fac parte actorii Dan Tudor, Alexandru Conovaru, Gabriel Răuță, Mihaela Teleoacă, Bogdan Cotleț, Anghel Damian, Irina Ștefan.

07
/03
/18

Premiera de gală a celui mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal Infinit", are loc joi, 8 martie, de la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența unor reprezentanți celebri ai fotbalului românesc, între care fotbaliști din Generația de Aur precum Gică Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici sau Marius Lăcătuș.

06
/03
/18

Se joacă la Unteatru spectacolul „Vârstele lunii” după o piesă scrisă de Sam Shepard. În regia lui Toma Dănilă. Cu Constantin Cojocaru (Byron) și Gelu Nițu (Ames).