Symphactory Orchestra și dirijorul Tiberiu Soare, concert de Ziua Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/symphactory-orchestra-%c8%99i-dirijorul-tiberiu-soare-concert-de-ziua-europei-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga şi violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu şi violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2018

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ — cel mai nou centru cultural al orașului București, vă invită timp de trei zile, în 11, 12 și 13 mai, la un eveniment de excepție care, sub titlul ‘Muzica Europei — Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti’, va reuni expoziții, conferințe, recitaluri și concerte, prilejuite de aniversarea Zilei Europei, din data de 9 mai.

Evenimentul va fi structurat pe trei coordonate — Seara muzicii românești, Seara muzicii germane și austriece și Seara muzicii franceze și italiene.

Frumusețea și puterea muzicii ne vor aduce împreună, pentru a ne reaminti tuturor nu doar valorile care au stat la baza formării Uniunii Europene, ci și faptul că sărbătorim 100 de ani la Marea Unirea a românilor. De altfel, ziua de 9 mai are pentru noi o semnificație dublă, fiind data la care, în 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României, prin vocea istoricului și omului politic Mihail Kogălniceanu.

Vineri, 11 mai, de la orele 19.00, vom avea onoarea de a fi gazda vicepreședintelui Academiei Române, domnul Răzvan Theodorescu, ce va susține conferința ‘Cele două Europe’, un studiu asupra evoluției spațiului european din punct de vedere istoric, politic, dar mai ales cultural.

Diversitatea etnică atat de caracteristică spațiului românesc vă va fi prezentată de Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ prin recitalul extraordinar ‘România, mica Europă’, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Programul va cuprinde creații semnate de compozitori români, basarabeni, de origine maghiară, germană dar și evreiască, program care îl va avea la loc de cinste pe marele compozitor și pianist Dinu Lipatti, figură emblematică a artei românești și europene.

Recitalul va avea loc în Salonul de muzică al Casei Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Sâmbătă, 12 mai, de la orele 19.00, vă vom invita la primul concert în curtea casei lui Dinu Lipatti, în aer liber. Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, vor interpreta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, J. Haydn, J. Strauss și F. Kreisler.

Duminică, 13 mai, tot de la orele 19.00 și tot în curtea Casei Lipatti, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, vor interpreta lucrări ale marilor compozitori francezi și italieni Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Jules Massenet. Soprana Iulia Isaev și tenorul Alin Stoica vor interpreta arii celebre din oprele ‘Carmen’, de Georges Bizet și ‘Faust’, de Charles Gounod, de la a cărui naștere se împlinesc, în 2018, 200 de ani.

Expoziția informativă ‘Uniunea Europeană — o istorie’, precum și expoziția de tablouri ‘Dinu Lipatti — familia, profesorii și prietenii’ vor fi accesibile publicului nostru pe tot parcursul celor trei zile, între orele 19.00 — 22.00.

Conceptul evenimentului ‘Muzica Europei — Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti’ aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Ziua Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti” – facebook

21
/09
/15

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat "Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73", de Johannes Brahms, "Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2", de George Enescu, şi "Daphnis şi Chloé" Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

21
/09
/15

Astăzi, Leonard Cohen împlinește optzeci și unu de ani, și asta ar trebui să fie de-ajuns pentru a ne tulbura, dar bineînțeles că nu se va întâmpla întocmai așa, ba chiar dimpotrivă, fiindcă nu e tocmai secolul poeziei, fie ea și cântată lin, cu o voce gravă, cumplită, lin, pe înțelesul tuturor celor care pot, totuși, să înțeleagă ceva din iubire, deci din viață.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

17
/09
/15

Ediţia #10 a eXplore festival - Bucharest International Contemporary Performance Festival se va desfăşura la WASP – Working Art Space and Production în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie. Festivalul încurajează schimbul de experienţă şi promovarea tinerilor artişti prin spectacole, performance-uri, prezentări work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri şi proiecţii de filme de artă.

15
/09
/15

"Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” - Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.

15
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

14
/09
/15

Zilele Bucureștiului fac orașul să pulseze. Între 18-20 septembrie, te invităm să descoperi și să te bucuri de un București plin de viață, unde iubitorii de cultură urbană se vor delecta cu primul festival de muzică alternativă din oraș - SOUND & VISION, iar noaptea de 19 spre 20 septembrie va radia de energie datorită unui eveniment unic în care arta și tehnologia se unesc spre delectarea publicului – Noaptea Albă a Bucureștiului.

13
/09
/15

A X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 30 octombrie și 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj și Iași. Abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până pe 28 septembrie.

10
/09
/15

Fascinanta lume vieneză se va deschide și în acest an publicului din România prin intermediul unui spectacol 100% vienez – Christmas in Vienna. Pentru al șaptelea an consecutiv, Strauss Festival Orchestra Vienna, dirijată de maestrul Willy Büchler, cu participarea extraordinară a sopranei vieneze Monika Mosser, va susține un amplu turneu în România, care va începe pe 9 decembrie în Timișoara și se va încheia pe 19 decembrie, la Sala Palatului din capitală.

10
/09
/15

3 zile și 3 nopți de muzică - Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival își deschide porțile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, din București.

09
/09
/15

Ambasada României din Paris va găzdui pe 13 octombrie 2015 un recital al tânărului tenor George Ionuţ Vîrban. Câştigător al Premiului Radio România Cultural la concursul internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, George Ionuţ Vîrban a fost şi cel el mai tânăr invitat la Promenada Operei de pe 29 august.

07
/09
/15

Televiziunea Română continuă şi în această săptămână să aloce spaţii importante Festivalului Internaţional George Enescu. Este o săptămână în care publicul care nu poate fi prezent în sălile de concerte, să urmărească prin intermediul TVR, pe micul ecran sau online, mari orchestre ale lumii precum: London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau Orchestra de Cameră din Paris.