„Tabloul vrăjit”, în aplauzele publicului de la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabloul-vrajit-in-aplauzele-publicului-de-la-teatrul-metropolis/

Sunt pregătiţi. Sunt pregătiţi să ofere totul, să înveţe totul, să obţină totul. Sunt studenţii Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” care îşi prezintă zilele acestea spectacolele în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC.

Un articol de Dan Boicea|7 iulie 2022

Astăzi, de la ora 12.00, Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis le-a primit cu cortina deschisă ideile, aspirațiile, visele. Andreea Moustache, Emanuel Varga, Varty Mihail și Dan Coza / Radu Moldovan au prezentat spectacolul „Tabloul vrăjit” pentru un public foarte darnic cu aplauzele. Accesul a fost gratuit, fiind posibil în baza unei rezervări efectuate la casa de bilete a Teatrului Metropolis, la numărul de telefon: 021 210 51 08.

„Tabloul vrăjit”, adaptare liberă după „Trei fete de-mpărat și trei băieți de lăudat”, o dramatizare de Bogdana Darie, după basme românești, în regia și scenografia Andreei Ciocîrlan, este un spectacol al secției Master Pedagogie Teatrală. Un demers onest, o poveste bine spusă, cu umor și candoare, un foarte reușit exercițiu de creativitate în care talentul actorilor a jonglat cu muzica creată chiar pe scenă, folii translucide, mânuirea păpușilor și a emoțiilor, în doar 55 de minute. Sunt actori gata pentru scenă, oricând integrabili în orice trupă din București și din țară. Sau care și-ar putea adapta tehnica de joc la structura oricărui proiect independent.

De-a lungul timpului, Teatrul Metropolis a fost casă pentru tinerii artiști aflați la început de drum. Foarte mulți dintre ei au urcat pentru prima oară pe o scenă profesionistă la Metropolis, apoi s-au impus, și-au câștigat drepturile lor la premii și la faimă și aprecierile criticilor, ale publicului și ale colegilor. Metropolis a pariat pe ei și a câștigat. Toată lumea a câștigat: teatrul, spectatorii, artiștii. Și Metropolis continuă să facă ce a știut mai bine.

Într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, actrița Mihaela Velicu spunea despre Metropolis că este un teatru de top care prioritizează disciplina și grija față de actori. ”Cabinierele, mașiniștii, recuziterii, regizorii tehnici vin în întâmpinarea ta, atenți la scenă și joc ca să nu simți o clipă că îți lipsește ceva. Disciplina de aici m-a dat pe spate. M-a făcut să mă obișnuiesc cu gândul că e o normalitate ca toate să fie la locul lor înainte de spectacol. Mai târziu, am văzut că e o chestie rară, nu o normalitate”.

Și studenții care trec acum prin primele probe de foc au șansa să guste din această normalitate, să vadă ce înseamnă sistemul bine pus la punct al unui teatru profesionist. 

Teatrul Metropolis continuă, așadar, să ofere tot ce are mai bun tinerilor creatori: o rampă de lansare și o șansă la vizibilitate, într-un continuu demers de sprijinire a performanței pe scena sa.

Gala Absolvenților, organizată în perioada 1-9 iulie de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este un amplu eveniment al educației artistice din România. În timpul Galei, cei 285 de tineri Absolvenți UNATC propun peste 70 de producții artistice UNATC: 39 spectacole de teatru, 11 spectacole de coregrafie, 16 filme de scurtmetraj, 8 filme de animație, 2 lecții demonstrative de dans, jocuri, instalații foto-video,  expoziții Augmented Reality și de fotografie. 

Pe 9 iulie, în ultima zi a evenimentului, vor fi acordate 40 de premii celor mai buni absolvenți UNATC, apoi va avea loc un concert special pe Insula UNATC, susținut de trupa Eyedrops. Seara va fi încheiată cu petrecerea de final.



30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.