Tablouri de vacanță. Sau 10 recomandări de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-de-vacanta-sau-10-recomandari-de-muzica-clasica/

Cu gândul la vacanţă? Sau în drum spre oaza de linişte la care visezi de câteva luni?… Mare, ocean, lagună, vârf de munte, deal, colină, şes sau vale? Muzica bună te însoţeşte oriunde, ca un prieten de nădejde…

Un articol de Corina Dima|3 august 2015

1. Dansuri ungare – nr. 1 – Brahms

În mașină, pe autostradă. Soarele dimineții este puternic, vântul adie ușor. Nu ai mai simțit de mult timp accelerația atât de ușoară. Un sentiment de libertate îți pătrunde în toți porii…
În curând, pe plajă!…

2. Vivaldi – Anotimpurile – Vara

Șinele de tren marchează sacadat timpul. Lanurile de floarea-soarelui îți inundă privirea, cu galben, mult galben. Ai ascultat de atâtea ori Vivaldi, dar tot îi mai descoperi nuanțele, culorile, bucuria.

3. Arturo Márquez – Dans 2

Te-ai urcat pe o barca, e de fapt un catamaran cu pânze în culorile cerului… Sparge ușor valurile turcoaz. Departe, în zare, se vede insula unde o să poposești o săptămână.
Marea, valurile se mișcă în pas de dans, iar vasul îi ține isonul…
Să dansăm!

4. Edvard Grieg – Peer Gynt

La munte e răcoare. Nu mai simți arșița care te toropește, soarele dorogoritor dintre betoanele orașului. Respiri răcoarea si măreția muntelui. Îți era dor de răcoare.

5. Leonard Bernstein – West Side Story, Mambo

Barul de pe plajă. Nu te-ai decis ce ai vrea, ce te-ar răcori mai tare… un cocktail sau o bere? Privești în jur. Inspiră adânc. Vară, soare, mare, plajă… aer de vacanță!

6. Frederic Chopin – vals, mazurka și barcarolla

Deltă. Amurg. Încremenire. Ridici ochii spre cer – stele mii, ca o perdea, tapetează cerul și sunt atât de aproape de tine… Nu ai mai văzut nicicând tabloul acesta înstelat.
Pe fundal, în surdină, se croiește o plasă, ca un năvod de sunete… Și, rămâi așa, prins în imponderabilitate, între sunet și imagine.

7. P.I. Ceaikovski – baletul „Spărgătorul de nuci”

Bucurie de viață. Dans. Grație. Frumusețe. Splendoare. Iubire. Speranță.
Orice balet de Ceaikovski poate fi creionat așa. Cuvintele sunt prea mărunte, glăsuiesc mai bine muzica și dansul!

8. Johannes Brahms – Simfonia nr. 4, partea 1

Te apropii. Descoperi un sătuc mic, ascuns sus, pe o colină. Străduțe înguste, în pantă cu flori în fiecare poartă. Și oamenii din sat care te salută. Un sentiment de bunătate (un amestec de firesc, omenesc și familiariatate) îți inundă spiritul. Bucură-te de lucrurile simple!

9. Modest Musorgski  – Tablouri dintr-o expoziție

Nu, nu mă gândeam la o vacanță citadină în care explorezi tainele unui oraș nou.
Ci la tablourile pe care ți le oferă o cărare de munte, într-o drumeție de vară. Fii cu simțurile treze, la fiecare pas te așteaptă o surpriză.

10. Maurice Ravel – Bolero

Un răsărit sau un apus de soare.
Energia crește, tensiunea se acumulează cu fiecare notă. Bolero-ul vrăjește prin repetiția obsesivă și ritmul sacadat. Și totul se transformă, treptat, într-o forță năvalnică. Să ne ținem de mână, să fim ca unul!

FOTO: Facebook Mezzo

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.