Tamara Buciuceanu-Botez, premiată pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-botez-premiata-pentru-intreaga-cariera/

Tamara Buciuceanu-Botez – una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România – va fi celebrată la Sibiu la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (22 – 26 iunie), pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul şi teatrul românesc

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2016

În vârstă de 86 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez va primi un Premiu de excelență pentru întreaga activitate artistică, la cea de-a zecea ediție TIFF Sibiu sâmbătă, de la ora 22,00, în Piața Mare din localitate, când va fi proiectat și unul dintre filmele care i-au marcat cariera — „Cuibul de viespi” (1986), de Horea Popescu.

Exponentă de marcă a generației de aur a actoriei românești, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producții cinematografice.

Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, și-a început studiile de actorie la Iași și le-a absolvit la București, la Institutul de Teatru, în 1952.

În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei românești”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme și spectacole remarcabile și a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria „Liceenii”.

A apărut în filme ca „Titanic-vals” (1964), „Toate pânzele sus” (1976), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Grăbește-te încet” (1981), „Primăvara bobocilor” (1985), „Cuibul de viespi” (1987) sau recentele „Nuntă Mută” (2008) și „Toată lumea din familia noastră” (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală — Teatrul Odeon (fostul Giulești), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Național sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chirița.

Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animații și în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la TIFF Cluj-Napoca.

TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociația Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Foto: Tamara Buciuceanu-Botezwww.tiffsibiu.ro

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.