Tangaj Dance propune „virtual (living) room” și alte experiențe performative
https://www.ziarulmetropolis.ro/tangaj-dance-propune-virtual-living-room-si-alte-experiente-performative/

Tangaj Dance prezintă în această toamnă trei evenimente dedicate artei performative: virtual (living) room – un performance VR realizat de Simona Deaconescu; Roots and Routes – un turneu naţional care reuneşte spectacole, filme şi ateliere de dans; BLOT – Body Line of Thought – un performance explorativ despre corpul uman.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2020

virtual (living) room 31 octombrie și 1 noiembrie, Switch Lab, București    

Un performance conceput și realizat de coregrafa Simona Deaconescu, în care Kadri Sirel, o dansatoare carismatică de origine estoniană, și Zelda, un personaj fictiv construit sub forma unei inteligențe artificiale, care oglindește gândurile lui Kadri, se întâlnesc într-un spațiu mental virtual. Împreună, Kadri și Zelda, încearcă să rezolve misterul din spatele procesului de amintire a unei coregrafii create spontan, dar niciodată prezentată „ca la carte”.

Prezentarea publică este organizată sub forma unei experiențe VR individuale, cu participarea a maxim 5 spectatori pe grupă, în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie, între orele 14:00 și 19:00, la Switch Lab, București.

Accesul este liber și se face în baza unei rezervari pe: https://eu.jotform.com/build/202884817115054.
Detalii: https://www.facebook.com/events/883195332487536/

virtual (living) room a luat naștere în 2019, când coregrafa Simona Deaconescu a fost selectată ca artistă rezidentă a programului european Moving Digits – Augmented Dance for Engaged Audiences, în cadrul căruia a beneficiat de rezidențe de creație la Sõltumatu Tantsu Lava (Tallin, Estonia) și tanzhaus nrw (Dusseldorf, Germania).

Prima parte a proiectului a fost prezentată la LAVAlabs Studio Dusseldorf sub forma unei instalații interactive one-to-one, în care nouă obiecte în miniatură au compus spațiul mental comun generat de întâlnirea dintre Kadri și Zelda. Performance-ul prezentat la București pe 31 octombrie și 1 noiembrie este o reconstrucție a acestui puzzle, la care și-au adus contribuția artiști din domenii diferite.

Evenimentul virtual (living) room respectă măsurile sanitare recomandate de autorități în acest moment. Dacă vor interveni modificări în baza unor noi decizii ale autorităților competente, publicul interesat va primi un link privat pentru vizionare online, cu ajutorul dispozitivelor personale.

Proiectul este produs de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*. Partenerii proiectului sunt Hochschule Düsseldorf – University of Applied Sciences, LAVAlabs Studio Dusseldorf, Antares International (scaune.ro).

Roots and Routes – 22 octombrie – 21 noiembrie

Un turneu național virtual, care pune în discuție tema identității transgeneraționale atât la nivel social, cât și la nivel de ADN al mișcării. Programul proiectului conține trei tipuri de activități interconectate ca tematică și abordare, și va fi prezentat în perioada 22 octombrie – 21 noiembrie 2020, în online prin intermediul platformelor Zoom și Eventbook.

În programul Roots and Routes se regăsesc: Daughters, un spectacolul de dans semnat de coregrafa Simona Deaconescu, în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele și bunicile lor, o selecție specială de filme de dans, co-prezentate de BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, precum și patru ateliere de dans contemporan și tehnici mixte, care propun fuziuni între dans și alte tipuri de practici artistice. Atelierele sunt susținute de coregrafa Simona Deaconescu, fondatoare a Colectivului Tangaj Dance, și cele trei artiste dansatoare care fac parte din distribuția spectacolului Daughters: Simona Dabija, Georgeta Corca și Teodora Velescu.

Turneul este organizat în parteneriat cu M Studio (Sfântu Gheorghe), Casa Tranzit (Cluj-Napoca), Areal Colectiv (București), Teatrul 3G (Târgu Mureș) și își propune să activeze comunitățile locale, prin expunerea la forme hibride de exprimare artistică, noi metode de creație, educație și formare pentru profesioniști și publicul larg. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.

Mai multe detalii despre programul Roots and Routes aici:

http://www.tangajdance.com/roots-and-routes/

BLOT – Body Line of Thought

Creat și interpretat de Simona Deaconescu și Vanessa Goodman, BLOT propune o serie de situații performative care explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Echilibrul dintre lumea micro și lumea macro este mediat de experiența umană și de modul în care ne raportăm la conceptul de ordine.

BLOT este o co-producție între Tangaj Collective (București, RO) și Action at a Distance (Vancouver, CA), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic și schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizațiilor.

Proiectul a beneficiat de o rezidență de cercetare la Cultivamos Cultura, în Sao Luis, Portugalia, ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction. În condițiile actuale, Simona și Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul inițial online, și întâlnindu-se ulterior în Sao Luis și București, la Centrul Național al Dansului București, pentru laboratoare de creație, repetiții și filmări.
BLOT se va lansa în perioada 12-15 noiembrie prin acțiuni în paralel în Vancouver și București. Spectacolul va avea premiera online în România prin platforma Eventbook. Proiectul este co-finanțat de Canada Council for the Arts și Administrația Fondului Cultural Național*. Partenerii proiectului sunt Centrul Național al Dansului București, Left of Main, plastic orchid factory, Biofriction și Cultivamos Cultura.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

27
/09
/12

„The Casual Vacancy”, primul roman pentru adulţi al scriitoarei britanice J.K. Rowling, a fost lansat joi dimineaţă în librăriile din Marea Britanie. Romanul „The Casual Vacancy” a fost îndelung aşteptat de fanii britanici ai scriitoarei, mulţi dintre aceştia luând cu asalt librăriile încă de la primele ore ale dimineţii. Noua carte a lui J.K. Rowling […]

27
/09
/12

În cadrul iniţiativelor organizate cu ocazia Anului Culturii Române în Italia, Biblioteca Nazionale Centrale din Roma în colaborare cu Asociaţiile culturale Dacia şi Propatria prezintă vineri, 28 septembrie, volumul ”Poeţi români la răscruce: continuitate şi ruptură”, scris în italiană de reputatul italienist şi critic literar Geo Vasile şi apărut de curând la Fundaţia ‘Scrisul românesc’. […]

27
/09
/12

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” sărbătoreşte, miercuri, 3 octombrie, de la ora 19,30, împreună cu publicul său, Ziua Naţională a Germaniei printr-un concert special, informează Biroul de presă al Operei Naţionale Bucureşti (ONB). În cadrul evenimentului, sopranele Edith Borsos, Anda Pop şi Andreea Iftimescu, acompaniate de pianista Verona Maier, vor interpreta lucrări […]

27
/09
/12

Trei dintre scurtmetrajele regizorului Cristian Nemescu, realizatorul celebrului film „California Dreamin'” (2007), vor fi prezentate în acest sfârşit de săptămână în cadrul centrului cultural nonprofit 92Y Tribeca, din New York, conform unui material publicat în L Magazine.  Cele trei scurtmetraje selectate pentru a fi prezentate la New York sunt „Mihai şi Cristina” (2001), „Poveste de […]

27
/09
/12

RCS&RDS a primit, joi, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a lansa televiziunile de documentare DigiWorld şi DigiLife, care vor începe să emită de la 1 octombrie, în reţelele companiei de telecomunicaţii.   Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, din nou în şedinţa de joi, solicitarea companiei RCS&RDS de modificare a licenţei audiovizuale […]

27
/09
/12

În 1917, a încetat din viaţă pictorul impresionist Edgar Degas (n. 19 iulie 1834). 1389 – S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana (m.1 august 1464) 1461 – Prima […]

27
/09
/12

Institutul Cultural Român (ICR) în colaborare cu editura Archipelago Books vor organiza la data de 3 octombrie la sediul centrului literar Poets House din New York o ‘noapte de poezie’ în onoarea lui Nichita Stănescu – ‘cel mai mare poet contemporan român’ – cu ocazia lansării antologiei în limba engleză ‘Wheel with a Single Spoke […]

26
/09
/12

Concursul literar în urma căruia va fi acordat Premiul „Augustin Frăţilă”, a cărui valoare este de 10.000 de euro, a strâns 59 de romane înscrise, din care vor fi selectate cinci finaliste. Juriul de specialitate, format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache, va stabili cinci autori finalişti care vor intra […]

26
/09
/12

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Partidului Democrat Liberal privind hotărârea plenului Parlamentului referitoare la componenţa actuală a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, validată la sfârşitul lunii iunie. Potrivit CCR, cei 8 membri ai CA al SRTv validaţi de Parlament urmează să-şi piardă calitatea odată cu publicarea hotărârii Curţii în […]

26
/09
/12

Pictura „Nud cu spatele” de Nicolae Tonitza a fost vedeta Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism, organizată marţi seară la Ateneul Român din Bucureşti, suma pentru care a fost adjudecată depăşind 100.000 de euro. Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism a deschis noul sezon al pieţei de artă. Cu o rată de adjudecare de 92,41%, la care […]

26
/09
/12

Permisul de conducere al Principesei Maria şi evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracţiile „Licitaţiei România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitaţii Artmark. „Licitaţia România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti, şi aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese […]

26
/09
/12

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, ca din banii obţinuţi la licitaţia pentru licenţe 4G să pregătească finanţarea proiectului care prevede introducerea de anul viitor, a unei reţele gratuite de Internet wireless în toate şcolile şi instituţiile publice. Ponta a arătat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că România este deja […]

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]