Teatru rom la Teatrul Evreiesc de Stat din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-rom-la-teatrul-evreiesc-de-stat-din-bucuresti/

Vineri, 20 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi compania de teatru rom Giuvlipen vă invită la spectacolul „Kali Traš/ Frica neagră”, primul spectaocol de teatru despre Holocaustul Romilor din România. 

Un articol de Petre Ivan|18 septembrie 2019

Un spectacol educativ și emoționant, „Kali Traš” este o producție bilingvă română-romani, adaptare dramatică după cartea „Cu moartea-n ochi”, a scriitorului și supraviețuitorului rom al Holocaustului, Valerică Stănescu.

Kali Traš (romani, frica neagră) este una dintre denumirile date de romi planului de exterminare etnică, inițiat de regimul fascist din cel de al doilea război mondial. Spectacolul „Kali Traš” nu este doar o poveste. Este o istorie – multă vreme uitată, trecută sub tăcere, minimizată. Și este o istorie importantă și dureroasă rememorată cu curaj și demnitate.

Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în secolul trecut și suntem martorii unui fragment al Holocaustului romilor. Aflăm cum se schimbă viața lui Diloda, Șopârla, Leanca și Franț – actori, păpușari, ghicitoare sau muzicieni – când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de exterminare la Bug.

Distribuția: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman

Scenografia: Iulia Toma

Mișcarea scenică: Paul Dunca, Ana Costea

Dramaturgie: Mihaela Drăgan

Text și regie: Mihai Lukács

Foto: Kali Traš, teatru rom – Teatrul Evreiesc de Stat din București

02
/10
/23

Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în colaborare cu V&A din Londra, în perioada 29 septembrie - 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în cadrul Art Safari Stars Edition.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.