Şi acum un secol preoţii cereau interzicerea unui film
https://www.ziarulmetropolis.ro/si-acum-un-secol-preotii-cereau-interzicerea-unui-film/

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film – „Păcat” (1924) de Jean Mihail – cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

Un articol de Ionuţ Mareş|29 septembrie 2023

Scandalul din jurul documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi” (2023), de Alexandru Solomon, despre care am scris pe larg, mi-a amintit de un fragment din cartea de memorii „Filmul românesc de altădată” (1967) a marelui cineast Jean Mihail, unul dintre pionierii cinematografiei de la noi.

Primul său film ca regizor, „Păcat” (1924), pierdut, a stârnit scandal şi a atras apeluri la interdicţie.

În rezumatul lui Bujor T. Rîpeanu,  filmul este o „dramă rurală, ecranizare după nuvela lui I. L. Caragiale cu mutarea accentelor din zona psihologicului în cea a melodramei, cu revelații, patimi și violență, conducând implacabil către deznodământ: incest și patricid” (”Filmat în România”, 2004, Editura Fundației Pro).

Acelaşi istoric de cinema spune că „prezentarea filmului stârnește protestul autorităților bisericești care determină cenzurarea unor scene (inclusiv finalul: scena uciderii fraților incestuoși de către propriul lor tată, preot)”.

În volumul său autobiografic, Jean Mihail remorează cu amuzament scandalul, după ce detaliază dificultăţile realizării filmului:

„La scurt timp după premiera filmului în Capitală, „Păcat” a fost prezentat la Iaşi, la Cinematograful „Sidoli”.

Un preot de la Mitropolie, vizionând filmul, s-a alarmat şi a comunicat mitropolitului că în oraş se proiectează un film românesc în care „o faţă bisericească comite o crimă”.

Mitropolitul a dispus imediat oprirea filmului.

Până nu de mult, am avut printre hârtiile mele o notiţă din ziarul „Rampa” – pe care aş fi vrut s-o reproduc aici – în care corespondentul din Iaşi al ziarului, sub titlul: „Caragiale decapitat la Iaşi”, arăta că intelectualii oraşului, în frunte cu prim-procurorul Kessim, au protestat energic la Mitropolie pentru această decapitare a lui Caragiale, cu atât mai mult cu cât filmul avea aprobarea cenzurei din Bucureşti.

Bineînţeles că o atât de neaşteptată prohibire a fost imediat ridicată. Şi fiindcă tot răul are şi binele lui, filmul a beneficiat de pe urma ei de o excelentă reclamă gratuită, care a determinat un succes şi mai mare. Proprietarii cinematografului „Sidoli” au angajat o fanfară militară, pe care au postat-o în stradă, în faţa localului, şi în sunetul muzicii care cânta „Marşul grenadirilor”, „Hughenoţii” şi „Titanic-vals”, ieşenii intrau, umpleau sala destul de încăpătoare şi uneori… aplaudau”.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.