Future’s Past: Expoziția fascinantă a celebrului Sven Marquardt, la Lights ON în Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/futures-past-expozitia-fascinanta-a-celebrului-sven-marquardt-la-lights-on-in-timisoara/

Timişoara va fi gazda unei expoziţii cu totul speciale, semnată de Sven Marquardt, devenit celebru pentru fotografiile şi instalaţiile artistice care explorează conceptele de identitate, societate, dar şi pentru rolul său de bouncer al renumitului şi selectivului club de muzică techno – Berghain – din Berlin.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2023

Expoziția din Timișoara este o călătorie vizuală captivantă în trecut și prezent și, totodată, promite să fie un moment de referință al festivalului Lights ON România, oferind o combinație captivantă de imagini și peisaje sonore. Expoziția va fi deschisă între 1 și 12 octombrie.

Sven Marquardt este o figură iconică în lumea vieții de noapte din Berlin și un renumit bouncer al celebrului club Berghain. Cu fața acoperită de tatuaje și piercing-uri, Marquardt este cunoscut pentru selectivitatea sa riguroasă în a permite accesul în club, dar și pentru talentul său în domeniul fotografiei și artei vizuale. Cu origini în estul Berlinului, trecutul său în Germania de Est adaugă o dimensiune distinctă și influențe artistice profunde în cariera sa eclectică.

Contraste puternice, emoții pe măsură în arta lui Marquardt

Fotografiile alb-negru din seria EastSIDE a lui Marquardt, cunoscute pentru contrastul profund dintre lumină și umbră, prind viață sub îndrumarea vizuală expertă a lui Jonas Meyer. Utilizarea intenționată a efectelor puternice de lumină-întuneric subliniază talentul artistic al lui Marquardt și pune în evidență individualitatea corpurilor, posturilor și fețelor din fotografiile sale.

Una dintre caracteristicile definitorii ale operei lui Marquardt este selecția meticuloasă a subiecților săi, care provin în principal din cercul său de prieteni, fiind, majoritatea colegi și cunoștințe.

De-a lungul întregii sale cariere, Marquardt s-a simțit atras de indivizii care ies în evidență și sunt în afara normelor sociale, fie în subteranele artistice ale Berlinului de Est din anii ’80 – unde și-a început cariera – fie în Berlinul reunificat începând cu anul 2000. Subiecții săi emană, de fiecare dată, încredere în sine și exprimă esența libertății, chiar și în fața adversității.

Future’s Past de la Timișoara are loc la Flora / The Lighthouse, în locul cunoscutului restaurant timișorean Flora – un spațiu reinventat, reînviat, cu un impact cultural semnificativ pentru Timișoara. The Lighthouse servește ca fundal perfect pentru expoziția „Future’s Past”, cu atmosfera sa abandonată și uniformă subliniind explorarea trecutului și prezentului. În cadrul festivalului de night-art, protagoniștii nocturni ai lui Marquardt ies în evidență, creând o conexiune perfectă între momentul prezent și trecut.

Cine este Sven Marquardt?

Lucrările fotografice ale lui Sven Marquardt au făcut senzație în numeroase expoziții la nivel mondial, începând cu anul 2015, lăsând o amprentă indelebilă în orașe precum Berlin, Belgrad, Sydney și New York City. Operele sale au fost cerute de instituții prestigioase, precum Goethe Institut din Germania, cu multiple rezidențe artistice în mai multe țări.

Viziunea sa creativă s-a extins și asupra colaborărilor cu reviste precum Interview, Sang Bleu și L’Uomo Vogue, precum și cu branduri de modă de renume, cum ar fi Hugo BOSS, Levi’s, ITEM m6, Baldessarini, Liebeskind și G-Star.

Mai mult, Marquardt este lector la Școala de Fotografie Ostkreuz din 2015 și a fost și unul dintre lectorii invitați la Polimoda, Institutul Internațional de Design și Marketing de Mod din Florența, în anul 2019.

Vernisajul expoziției Future’s Past are loc pe 1 octombrie, de la ora 22:00, iar expoziția va fi deschisă pentru public până pe 12 octombrie. Future’s Past reprezintă o oportunitate de a fi martorii fuziunii dintre artă, cultură și istorie prin ochii unui artist cu adevărat remarcabil, într-un loc emblematic din Timișoara. Mai multe detalii se află și aici.

Lights ON – The Night-Art Festival, începe pe 29 septembrie, la Timișoara și promite să transforme orașul într-unul feeric, care scoate cultura în stradă la ceas de seară. Mai multe detalii despre evenimentele din cadrul festivalului găsești aici.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.