Future’s Past: Expoziția fascinantă a celebrului Sven Marquardt, la Lights ON în Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/futures-past-expozitia-fascinanta-a-celebrului-sven-marquardt-la-lights-on-in-timisoara/

Timişoara va fi gazda unei expoziţii cu totul speciale, semnată de Sven Marquardt, devenit celebru pentru fotografiile şi instalaţiile artistice care explorează conceptele de identitate, societate, dar şi pentru rolul său de bouncer al renumitului şi selectivului club de muzică techno – Berghain – din Berlin.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2023

Expoziția din Timișoara este o călătorie vizuală captivantă în trecut și prezent și, totodată, promite să fie un moment de referință al festivalului Lights ON România, oferind o combinație captivantă de imagini și peisaje sonore. Expoziția va fi deschisă între 1 și 12 octombrie.

Sven Marquardt este o figură iconică în lumea vieții de noapte din Berlin și un renumit bouncer al celebrului club Berghain. Cu fața acoperită de tatuaje și piercing-uri, Marquardt este cunoscut pentru selectivitatea sa riguroasă în a permite accesul în club, dar și pentru talentul său în domeniul fotografiei și artei vizuale. Cu origini în estul Berlinului, trecutul său în Germania de Est adaugă o dimensiune distinctă și influențe artistice profunde în cariera sa eclectică.

Contraste puternice, emoții pe măsură în arta lui Marquardt

Fotografiile alb-negru din seria EastSIDE a lui Marquardt, cunoscute pentru contrastul profund dintre lumină și umbră, prind viață sub îndrumarea vizuală expertă a lui Jonas Meyer. Utilizarea intenționată a efectelor puternice de lumină-întuneric subliniază talentul artistic al lui Marquardt și pune în evidență individualitatea corpurilor, posturilor și fețelor din fotografiile sale.

Una dintre caracteristicile definitorii ale operei lui Marquardt este selecția meticuloasă a subiecților săi, care provin în principal din cercul său de prieteni, fiind, majoritatea colegi și cunoștințe.

De-a lungul întregii sale cariere, Marquardt s-a simțit atras de indivizii care ies în evidență și sunt în afara normelor sociale, fie în subteranele artistice ale Berlinului de Est din anii ’80 – unde și-a început cariera – fie în Berlinul reunificat începând cu anul 2000. Subiecții săi emană, de fiecare dată, încredere în sine și exprimă esența libertății, chiar și în fața adversității.

Future’s Past de la Timișoara are loc la Flora / The Lighthouse, în locul cunoscutului restaurant timișorean Flora – un spațiu reinventat, reînviat, cu un impact cultural semnificativ pentru Timișoara. The Lighthouse servește ca fundal perfect pentru expoziția „Future’s Past”, cu atmosfera sa abandonată și uniformă subliniind explorarea trecutului și prezentului. În cadrul festivalului de night-art, protagoniștii nocturni ai lui Marquardt ies în evidență, creând o conexiune perfectă între momentul prezent și trecut.

Cine este Sven Marquardt?

Lucrările fotografice ale lui Sven Marquardt au făcut senzație în numeroase expoziții la nivel mondial, începând cu anul 2015, lăsând o amprentă indelebilă în orașe precum Berlin, Belgrad, Sydney și New York City. Operele sale au fost cerute de instituții prestigioase, precum Goethe Institut din Germania, cu multiple rezidențe artistice în mai multe țări.

Viziunea sa creativă s-a extins și asupra colaborărilor cu reviste precum Interview, Sang Bleu și L’Uomo Vogue, precum și cu branduri de modă de renume, cum ar fi Hugo BOSS, Levi’s, ITEM m6, Baldessarini, Liebeskind și G-Star.

Mai mult, Marquardt este lector la Școala de Fotografie Ostkreuz din 2015 și a fost și unul dintre lectorii invitați la Polimoda, Institutul Internațional de Design și Marketing de Mod din Florența, în anul 2019.

Vernisajul expoziției Future’s Past are loc pe 1 octombrie, de la ora 22:00, iar expoziția va fi deschisă pentru public până pe 12 octombrie. Future’s Past reprezintă o oportunitate de a fi martorii fuziunii dintre artă, cultură și istorie prin ochii unui artist cu adevărat remarcabil, într-un loc emblematic din Timișoara. Mai multe detalii se află și aici.

Lights ON – The Night-Art Festival, începe pe 29 septembrie, la Timișoara și promite să transforme orașul într-unul feeric, care scoate cultura în stradă la ceas de seară. Mai multe detalii despre evenimentele din cadrul festivalului găsești aici.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.