Teatrul Apropo prezintă, în avanpremieră, piesa ,,Copilul rece’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-apropo-prezinta-in-avanpremiera-piesa-copilul-rece/

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’- o producţie a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|21 martie 2013

Luni, 25 Martie, ora 19:30, la Teatrul Nottara, Sala „George Constantin” va avea loc avanpremiera piesei ,,Copilul rece’’. Aceasta este o producție a Teatrului Apropo sprijinită de Teatrul Nottara.

Povestea este simplă:

El și ea, deși se puteau cunoaște oriunde altundeva, s-au cunoscut în toaleta femeilor dintr-un club numit Poligam. El și ea s-au căsătorit, și i-au invitat la nunta chiar și pe părinții ei. Au avut un fiu și o viață prosperă… Și totuși undeva, lucrurile au luat-o razna. Nici plasticul roz, nici gloss-ul, nici chiar Campari Orange-ul, nu au mai avut efect. Era post-disco a dezumanizării începe aici.

sau

O comi-tragedie la care spectatorii aleg distribuția. Se caută: o familie formată din mama și tata, fiica cea mica și prietenul ei, fiica cea mare și logodnicul acesteia, împreună cu un niște prieteni, un cuplu căsătorit, ce ajung sa comită o crimă. Se oferă spectacolul dorit de spectatori. Se cere responsabilitate.

Nişte tineri şi-au propus pe la începutul anului ăsta să facă un spectacol pe textul “Copilul rece” de Marius von Mayenburg. Le-a plăcut pentru că s-au identificat cu tonul ăsta de comedie atât de cinică încât devine tragică şi au vrut să spună mai departe povestea asta ce ar putea fi foarte bine un manifest al unei generaţii, aşa că s-au apucat de muncă. Au făcut o petrecere ca să strângă bani de drepturi de autor şi de producţie, Wanna Be a Small Mecena Party. Ceva mai mult de o sută de oameni au donat bani ca acest proiect să se întâmple. Apoi au căutat un spaţiu în care să joace şi şi-au dorit ca acest spaţiu să fie un teatru în toată regula. Ei, iată că au reuşit. După două luni de muncă asiduă, de la Wanna be a Small Mecena Party, via Teatrul Apropo, la Teatrul Nottara: “Copilul rece” de Marius von Mayenburg.

Mayenburg crează o imagine panoramică a unei societăţii aflate într-o degringoladă derizorie pendulând între fantezie, autoiluzionare şi imagine socială. Piesa este o farsă sordidă a existenţei, celula de bază a societăţii este dezintegrată şi reintegrată într-o pânză de vicii, slăbiciuni şi traume. Punctul comun al acestor indivizi este ura. Ura în toate formele sale. Ura născută în mediul burghez autosuficient şi narcisist pe care Mayenburg l-a mai explorat înainte, mediu petru care are o aplecare cinică sau poate chiar sardonică. Absurditatea şi gratuitatea răului dau naştere unui umor care se întinde de la absurd la maliţios.

Omul contemporan este traumatizat de frica ratării, a ierarhiilor. Lui, societatea îi stabileşte pas cu pas repere pe care trebuie să le bifeze, pentru ca ea să îl integreze. Libertatea este o chestiune de gust în spaţiul strâmt al regulilor lui “politically correct”, cu toţii jucăm un rol pe această scenă ce ne poate ridica în slăvi sau reduce la absurd atunci când încercăm să cântăm partitura în raport cu conceptul de fericire individuală.”Copilul rece”este un spectacol al generatiei noastre. Este un strigat ce nu poate fi altfel dect infundat printre rasete pentru ca suntem niste cinici. Si ne place.

Info:

Un spectacol/ performance de Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici Conrad Mericoffer Sorina Ştefănescu Alin State Irina Drăgănescu Oana Popescu Bogdan Nechifor Florin Hriţcu Sebastian Ciocan
Sound design: Sebastian Ciocan

Foto credit: Ciprian Duica

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

27
/11
/14

Actorul Mircea Albulescu, internat la Institutul de Boli Cardiovasculare dinTimişoara, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe inimă, în prezent aflându-se în Secţia de Terapie Intensivă.

26
/11
/14

Unul sau mai mulți actori, pe o scenă. Așa se naște teatrul. Dar știți care este istoria scenei, care este alcătuirea ei și prin ce diferă un „arlechin” de un „lambrochin”? Vă povestește unul dintre cele mai importante nume ale teatrului românesc, Liviu Ciulei.

26
/11
/14

Seria de evenimente speciale programate la Sala Radio în luna decembrie, adevărate cadouri muzicale de cel mai înalt nivel artistic, debutează miercuri, 3 decembrie (19.00) cu recitalul extraordinar susţinut de pianistul SERGIU TUHUŢIU, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti români, aplaudat adesea în străinătate, care a devenit cunoscut publicului larg ca urmare a câştigării unui pariu încheiat cu un studio de înregistrări din Londra.

26
/11
/14

În primăvara anului 1967, Eugen Ionescu, aflat în Elveţia, la tratament, trece printr-o criză severă de depresie, pornită din falsa impresie că piesele sale nu mai sunt jucate şi că celebritatea îi apune. Ca să-şi depăşească starea, dramaturgul bea cantităţi însemnate de alcool, fapt care îi accentuează criza.