Teatrul Bulandra împlineşte astăzi 65 de ani de la inaugurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-bulandra-implineste-astazi-65-de-ani-de-la-inaugurare/

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

Un articol de |18 septembrie 2012

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian.

Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie.

„În mod evident este clar că este aşa, pentru că la Teatrul Bulandra jucăm cu casa închisă. Ceea ce înseamnă că voinţa oamenilor de a veni la teatru în aceste momente dificile, tulburate, tulburătoare, a-şi spune aşa, teatrul se dovedeşte a fi un loc nu de linişte, ci de meditaţie”, a declarat, regizorul.

La 65 de ani de când a fost inaugurat, teatrul care poartă numele marii sale întemeietoare Lucia Sturdza-Bulandra îşi va deschide stagiunea cu o nouă versiune a piesei „Lear(a)” de William Shakespeare, regia Andrei Şerban.

Potrivit site-ului teatrului, echipa de la Bulandra este una „foarte ocupată, dar cu multă poftă de lucru”, în repetiţii intense fiind alte două spectacole: „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Alexandru Darie, şi surpriza începutului de stagiune – „Obiceiuri necurate” de Tom Smith, un masterclass condus de Mihai Constantin cu participarea extraordinară a actorului Gelu Niţu.

La Sala Liviu Ciulei (Atelier) sunt în curs de pregătire alte premiere pentru „Laboratorul de noapte”, proiect de suflet al Teatrului Bulandra, care a debutat la sfârşitul stagiunii trecute cu „Arlechino moare?”, de Nikolai Evreinov.

Potrivit lui Alexandru Darie, în curând va fi deschisă „o nouă sală la Grădina Icoanei, astfel încât Teatrul Bulandra va avea patru săli începând din această toamnă”.

De asemenea, la un an de la moartea maestrului Liviu Ciulei al cărui destin se leagă de Teatrul Bulandra, la Sala „Liviu Ciulei” (fosta Sală Izvor), va fi dezvelită o placă comemorativă, reprezentând portretul marelui regizor, însoţit de semnătura sa în bronz.

Cu această ocazie, actorul Mircea Diaconu a transmis că doreşte ca teatrul să trăiască mult mai mult decât a trăit fondatoarea sa.

„Îi doresc teatrului să trăiască mult mai mult decât a trăit fondatoarea Teatrului municipal modern actual. Altfel, ca unul care am trăit cei mai frumoşi ani din viaţa mea acolo, vreo 17, am aşa un sentiment de părticică din întregul acela. (…) Să dea Dumnezeu ca publicul, care este singurul care ne ţine în viaţă, să umple sălile în continuare şi să ţină teatrul în viaţă”, a spus Mircea Diaconu.

Teatrul Bulandra din Bucureşti a fost înfiinţat în anul 1947, iar primul director a fost Lucia Sturdza-Bulandra.

În perioada 1963 – 1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.

În prezent, activitatea teatrală se desfăşoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviţei, şi sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului ”Grădina Icoanei”.

Iniţial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, iar în prezent se numeşte Teatrul Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole şi administraţia teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Şcolii Centrale de Fete. După naţionalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de ”Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român.

În 2011 sala „Izvor” a primit numele de „Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului şi directorului teatrului Bulandra.

Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociaţie fondată în martie 1990.

Sursa: Agerpres

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.