Teatrul independent continuă să existe – un performance transmis 24 de ore din 24, live din sala de spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-independent-continua-sa-existe-un-performance-transmis-24-de-ore-din-24-live-din-sala-de-spectacol/

La mai bine de jumătate de an de la prima reprezentaţie live din sala de spectacol, unteatru dă startul unui nou proiect care îşi propune să amintească spectatorilor, dar şi autorităţilor, că arta independentă continuă să existe.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2020

Ș.a.m.d. debutează marți, pe 13 octombrie, de la ora 13:00, și se va derula pe o perioadă nedeterminată, subliniind importanța sectorului cultural, grav afectat de măsurile adoptate în contextul pandemic. În următoarea perioadă, o cameră video va transmite non-stop din sala de teatru, iar publicul va putea urmări oriunde, în orice moment al zilei, artiștii invitați. Zeci de personalități ale scenei independente și-au confirmat deja prezența la întâlnirea virtuală cu spectatorii și vor intra în direct în primele zile ale proiectului, donând din timpul lor acestui demers.

Transmisiunea live va putea fi urmărită 24/7, gratuit pe https://cinematic.unteatru.ro/unteatru-livestream/- prima platformă VoD de teatru independent din România.

Richard Bovnoczki va deschide seria întâlnirilor online din sala unteatru, organizate în timp real, în condiții de siguranță sporită. Pe parcursul zilei de marți, vor veni pe rând, în fața camerei, Alex Popa, Andrea Gavriliu, Sabrina Iașchevici, Cristina Casian, Dragoș Mărgineanu, Mihaela Trofimov,  Liviu Romanescu, Denisa Nicolae,  Florentina Țilea, Ionuț Vișan, Liviu Pintileasa și Alex Ștefănescu. O întreagă comunitate de artiști și personalități din toate domeniile li se va alătura în următoarele zile, oferind privitorilor ocazia de a rămâne în contact permanent cu scena culturală independentă. Pe timp de zi, spectatorii vor putea urmări non-stop exerciții artistice oferite de performerii invitați, iar în timpul nopții, sala de teatru va deveni un spațiu perpetuum mobile, surprinzând audiența cu noi concepte puse în scenă de organizatori. Fiecare dintre artiștii care vor evolua în fața camerei va respecta cu strictețe normele de protecție impuse în această perioadă, dezinfectând spațiul înainte de fiecare reprezentație. Toate aceste momente vor putea fi urmărite live, fără excepție, oferind tuturor privitorilor o nouă perspectivă asupra atmosferei din culise.

Un proiect fără precedent în România, ș.a.m.d. spune povestea unui domeniu în care activează mii de profesioniști – artiști, tehnicieni, specialiști în comunicare și management cultural, și a unor spații care riscă să dispară de pe harta obiectivelor culturale, în lipsa unor măsuri concrete de susținere. Pe o perioadă nedefinită, artiștii din întreaga țară sunt invitați să se alăture acestei inițiative. Toți cei interesați să participe la acest experiment artistic pot trimite un email la [email protected], în care sunt rugați să menționeze datele și intervalele orare disponibile.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

14
/10
/14

Se joacă pe scena Naționalului bucureștean „Butoiul cu pulbere“, de Dejan Dukovski, un faimos macedonean care decupează demența din contemporaneitate (are de unde!) și face din ea piese de teatru de o brutalitate a absurdului cum rar s-au mai făcut.

14
/10
/14

Asociaţia ProDrama și Teatrul Național “I.L.Caragiale” vă invită în datele de 18 și 19 Octombrie 2014, ora 20:00, la ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, la Sala Mică a Naționalului, un proiect în cadrul Programului 9G la TNB.

14
/10
/14

Unteatru îi invită pe iubitorii de teatru la premiera spectacolului La ţigănci, după Mircea Eliade, în regia tinerilor Andrei și Andreea Grosu. Premiera oficială va avea loc în zilele de 14 și 17 octombrie, de la orele 19.00 și sâmbătă 18 octombrie, de la orele 16.30 și 19.00.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

13
/10
/14

Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu”, Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán, scenografia: Carmencita Brojboiu. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.