Teatrul Metropolis și Ziarul Metropolis sprijină donarea de sânge!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-si-ziarul-metropolis-sprijina-donarea-de-sange/

De 10 ani vă oferim spectacole şi evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura şi toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoşi. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susţinem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.

Un articol de Cristina Enescu Aky|31 mai 2017

Știați că…?

În 2016, sub 2% dintre români au donat sânge, adică de aproape 4 ori mai puțin decât media europeană?

În 2015, 65% dintre români nu au fost nicio singură dată la teatru în ultimul an (cf Barometrul de Consum Cultural, 2015)?

Dorim să ne aducem contribuția la îmbunătățirea ambelor statistici, motiv pentru care în perioada 1 – 15 iunie 2017 (sfârșitul stagiunii 2016-2017), Teatrul Metropolis și Ziarul Metropolis lansează campania

”DONEAZĂ SÂNGE ȘI HAI LA TEATRU!

Persoanele care donează sânge în perioada 1-15 iunie pot veni cu carnetul de donator la Teatrul Metropolis pentru a ridica invitații gratuite de câte două persoane. 

Sperăm ca această campanie să fie o bună inspirație pentru orice alte instituții de teatru și cultură din România. Pe cei care pot dona, îi rugăm să o facă fără ezitare. Celor cărora au nevoie de sânge le urăm sănătate, iar când vor putea îi așteptăm la teatru! ?

Atenție! Numărul invitațiilor este limitat, în funcție de capacitatea sălii. După ce ați donat, vă rugăm să ne contactați printr-un mesaj privat, pe pagina de Facebook a Ziarului Metropolis sau la colega noastră Cristina Enescu (FB: Cristina Aky) și vă spunem cum puteți intra în posesia invitațiilor. Invitațiile sunt la spectacole ale Teatrului Metropolis precum: A douăsprezecea noapte (3 iunie, ora 19.00), 7 dintr-o lovitură (4 iunie, ora 17.00 și ora 19.30), Paganini (5 iunie, ora 19.00), 10 pentru New York (6 iunie, ora 17.00 și ora 19.30), Jurnalul plăcerii (16 iunie, ora 20.00), Mă tot duc (18 iunie, ora 19.30). Mai multe detalii despre spectacole, aici.

Mic ghid al donatorului de sânge

De ce să donați?

Pentru că sângele necesar unui pacient nu se poate produce, cumpăra sau înlocui cu nimic altceva decât cu sânge donat de o altă persoană.

Pentru că, fără donatorii de sânge, multe persoane nu ar avea nicio șansă de a supraviețui și a se vindeca.

Pentru că, dacă noi am avea nevoie de sânge, ne-am dori ca alte persoane să facă acest efort pentru noi.

Pentru că, din 5-6 litri de sânge cât are un adult, cei 450 ml de sânge donat sunt o cantitate pe care un corp sănătos o poate echilibra foarte bine.

Cine poate dona?

Criteriile minime de eligibilitate pentru donare sunt:

  • vârsta cuprinsă între 18-60 ani 
  • greutate peste 50 kg
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg 
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală 
  • să nu fi consumat băuturi alcoolice sau alimente foarte grase cu cel puțin 48 de ore înaintea donării 
  • să nu fiți sub tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
  • să nu fi suferit în trecut de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele precum psoriazis și vitiligo, miopie forte (peste/- 6 dioptrii), cancer.

Donatorii pot dona sânge total, plasmă sau trombocite.

Este sigură donarea?

Da. Se folosesc materiale de unică folosință, sterile.

În cazurile rare în care donatorii nu se simt bine în timpul donării, Centrul de Transfuzie Sanguină are personal medical experimentat pentru astfel de situații.

Este benefică donarea pentru donator?

Da. Donarea de sânge contribuie la diminuarea riscului cardiovascular și îmbunătățirea valorilor glicemiei și colesterolului la persoanele cu valori excesive. De asemenea, donarea stimulează organismul să producă sânge proaspăt, contribuie la întărirea imunității și aduce un consum de aproximativ 700 de calorii.

Se fac analize din sângele donat?

Da. La fiecare donare se efectuează analize privind grupa sangvină, RH, glicemie, hepatitele B și C, HIV, sifilis, leucemia cu celule T și ALT, iar donatorul poate ridicat gratuit rezultatele la 2 zile după donare. De asemenea, o dată pe an donatorii beneficiază de un set complet de analize de sânge, gratuit.

Ce să faceți înainte de donare?

  • Nu consumați alcool și grăsimi cel puțin în ziua dinaintea donării
  • Odihniți-vă bine.
  • Consumați un mic dejun lejer dar consistent. Puteți bea ceai sau cafea.
  • Beți apă înainte de donare.
  • Nu fumați cu cel puțin 2 ore înainte și după donare.

Cât durează donarea?

De regulă între 5-10 minute.

Ce să faceți după donare? Cum o să vă simțiți?

Marea majoritate a donatorilor, femei sau bărbați, se simt bine după donare și pot avea un program normal. În ziua donării se recomandă, în general, activitate fizică moderată. Sângele donat se reface, ca volum, în aproximativ o oră, iar din punct de vedere celular în 2-3 săptămâni.

Dacă rezultatele analizelor efectuate din sângele donat relevă o problemă de sănătate majoră, veți fi chemat(ă) la C.T.S. printr-o scrisoare recomandată și vezi fi informat(ă) confidențial.

Donarea de sânge este un act voluntar. În România, însă, persoanele care donează cantitatea standard de sânge primesc câteva tichete de masă, 50% reducere pentru metrou și RATB (o lună), o zi liberă plătită de la muncă sau o zi de scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari în ziua donării.

Cât de des puteți dona?

Donarea de sânge total: Intervalul minim între donări este de 8 săptămâni. Femeile pot dona de 4 ori pe an, iar bărbații de 5 ori.

Donarea de plasmă: Intervalul minim este de 2 săptămâni.

Donarea de trombocite: Intervalul minim este de 4 săptămâni.

Unde puteți dona sânge?

În București la Centrul de Transfuzie Sanguină (str. Constantin Caracaș 2-8 (aproape de Piața Victoriei, în spatele Spitalului Filatropia), www.ctsbucuresti.ro

Programul de primire a donatorilor:

Luni- Vineri, 7:30 – 13:30

Pentru informații suplimentare legate de donare, vă stă la dispoziție colega noastră Cristina Enescu, redactor cultural la Ziarul Metropolis, donator și voluntar pentru donarea de sânge. O puteți contacta pe Facebook (Cristina Aky) sau la numărul de telefon 0723.626.471.



07
/08
/15

Astăzi, 7 august, cu ocazia zilei ei de naștere, Charlize Theron îi invită pe toții fanii din România să petreacă o seară specială împreună, pe Canalul Paramount. Actriță, model și o persoană implicată în acțiuni caritabile, Charlize Theron a jucat într-o serie de filme produse la Hollywood care au reușit să obțină atât succesul de box-office, cât și aplauzele criticilor.

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

06
/08
/15

După tiparul hollywoodian, înainte de a urca pe scenă, Monica Davidescu a avut numeroase şi felurite “meserii”: învăţătoare, figurat[ specială la TVR, ajutor de magaziner, secretară la un birou de consultanţă economică şi la o firmă de construcţii, dansatoare în trupa Brânduşei Novac, prezentatoare de spectacole în bar de noapte şi manechin în vitrină şi pe catwalk manechin şi prezentatoare de spectacole pe Litoral.

05
/08
/15

Din programul românesc la actuala ediţie a Festivalului de la Edinburgh, realizat cu sprijinul ICR Londra, face parte şi spectacolul “39 de trepte” de Patrick Barlow al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti. Versiunea românească a thriller-ului hitchcockian este o ingenioasă combinaţie de teatru şi film, în care cinci actori se transpun, în cele 75 de minute ale montării, în nu mai puţin de 65 de roluri.

05
/08
/15

Cea de-a 4-a ediție Festivalului de Film Fantastic „Lună Plină” va avea loc în perioada 14-16 august la Biertan, în Transilvania. Vreme de un weekend, fanii cinema-ului de gen și nu numai vor avea parte de proiecții în aer liber, petreceri, cântări, plus o nouă ediție a deja consacratelor Jocuri ale groazei, toate acompania de de-acum tradiționalul târg cu produse specific locale.

05
/08
/15

„Eu nu sunt veselă decât când am motiv. Dar la fel de repede şi plâng“ - Rodica Popescu Bitănescu. Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru şi film a împlinit astăzi 77 de ani.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

"Aferim!", pelicula lui de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016. Printre cele 14 filme care s-au luptat să reprezinte România la premiile Academiei de film americane s-au aflat şi: "Cel ales", "Quod Erat demonstrandum", "De ce eu?", "Comoara", "Cuscrii" sau "Alt Love Building".