Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului printr-o premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-timisoara-marcheaza-ziua-internationala-a-teatrului-printr-o-premiera/

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

La Sala Mare va avea loc reprezentaţia cu spectacolul ,,Nopţi cu Isadora” de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu,  Sala 2 va găzdui spectacolul ,,Boala familiei M” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, iar  la Studio „Uţu Strugari” publicul va putea viziona spectacolul ,,Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, concept de Doru Iosif.

După cum se ştie, de peste jumătate de secol, în fiecare an, în data de 27 martie este celebrată Ziua mondială a teatrului. Creată la iniţiativa Institului Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului aduce în prim-plan comunitatea internaţională a artiştilor scenei.

Cu această ocazie, teatre şi companii de artele spectacolului din întreaga lume marchează momentul prin mesajul internaţional pe care, în fiecare an, la invitaţia ITI, o figură marcantă a teatrului universal îl lansează artiştilor de pe toate continentele lumii. Anul acesta, mesajul internaţional aparţine dramaturgului, actorului, scenografului, scriitorului şi pictorului italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel. 

Cu această ocazie, Teatrul Naţional s-a alăturat campaniei „Artiştii pentru artişti” lansată de UNITER în 2002 şi derulată în fiecare an în perioada Zilei Mondiale a Teatrului, reprezentaţia spectacolului ,,Nopţi cu Isadora” fiind dedicată acestei campanii care susţine solidaritatea între artişti.

08
/02
/17

Luna februarie aduce o nouă premieră pe scena Operei Comice pentru Copii, musicalul Micuța Dorothy, de Marius Țeicu, în regia Antoanetei Cojocaru, pe libretul Silviei Kerim. Premiera are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:00, și duminică, 12 februarie, de la ora 11:00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

08
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

08
/02
/17

Ambasada Republicii Islamice Iran și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” organizează vineri, 10 februarie, de la ora 14.30, la Sala de Sticlă din Șoseaua Kiseleff nr. 30, vernisajul expoziţiei de artă persană și artizanat organizată în cadrul programului Zilele Culturii Iraniene în România.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

07
/02
/17

Corul „Preludiu” condus de maestru Voicu Enachescu concertează în proiectul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Evenimentul va avea loc duminică, 19 Februarie 2017, între orele 11:00 – 13:00, la Sala Mare a Ateneului Român.

07
/02
/17

Când tradiţia îţi rămâne străină, când te crezi demiurg, în măsură să hotărăşti soarta a milioane de oameni, poţi desfigura un oraş. Consecinţe nebănuite se întind apoi pe zeci de ani. Aşa s-a întâmplat cu Bucureştiul nostru, supus unui experiment de „sistematizare” barbară care i-a adus o tristă faimă: oraşul cu cele mai cumplite distrugeri în vreme de pace.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Dublă aniversare pe TVR 2, în această seară (6 februarie), de la ora 21.10: "Insula", de Mihail Sebastian a avut premiera în 1947, an în care s-a născut Vladimir Găitan, actor în distribuţia spectacolului. "Insula" a avut premiera acum 70 de ani, în 1947, la Teatrul Municipal, în regia lui Mircea Șeptilici.

06
/02
/17

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/02
/17

Cele peste două mii de cărți din casa mea au pornit un miting neautorizat, supărate ca de cinci zile nu am mai citit un rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de două ori în ultimii treizeci de ani.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

06
/02
/17

După o lungă pauză, “Două loturi”, unul din cele mai premiate spectacole ale Teatrului Național din Bucureşti, va putea fi văzut din nou de spectatori, de astă dată pe scena Sălii Pictura, joi 9 și vineri 10 februarie 2017, de la ora 20.00.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

05
/02
/17

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”