Teatrul Naţional Radiofonic dăruieşte ascultătorilor săi „O Poveste de Crăciun”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radiofonic-daruieste-ascultatorilor-sai-o-poveste-de-craciun/

Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, de la ora 9:00, Radio România Cultural prezintă, în premieră, spectacolul muzical O poveste de Crăciun de Charles Dickens.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2017

Din distribuţia spectacolului fac parte: Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion Gheorghe Arcudeanu, Rudy Rosenfeld şi copilul Silviu Stănescu.

Scenariul şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducerea: Sanda Socoliuc. Muzica originală şi versurile cântecelor: George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Mă gândesc la Crăciun ca la o vreme a lucrurilor bune: o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei… singurul moment, după ştiinţa mea, din lungul calendar de peste an, în care oamenii par să se-nţeleagă dintr-o privire…  (Charles Dickens – Poveste de Crăciun)

Poate nici o altă poveste din lume nu se leagă atât de puternic de sărbătoarea Crăciunului ca cea a lui Charles Dickens. Scrisă în numai şase săptămâni şi publicată în decembrie 1843, celebra Colindă victoriană în proză a cunoscut, încă de la început, un succes fulminant: s-a vândut, în prima săptămână, în peste 6000 de exemplare şi a ajuns, în doar jumătate de an, la a şaptea ediţie, nu mai puţin de opt producţii teatrale au fost realizate în primele două luni după apariţia acestei povestiri.

În cei 174 de ani care au trecut, de atunci, cartea a fost tradusă în numeroase limbi, a cunoscut adaptări pentru teatru, radio, spectacole de operă, şi a devenit cea mai ecranizată poveste de Crăciun, de la prima versiune cinematografică, din anul 1910, filmul mut Scrooge, or Marley’s Ghost, continunând cu varianta realizată patru decenii mai târziu de regizorul Brian Desmond Hurst, muzicalul Scrooge din 1971, cu Albert Finney în rolul principal, adaptarea pentru televiziune ce îl are în fruntea distribuţiei pe Patrick Stewart, celebra variantă cu Michael Caine şi minunatele păpuşi Muppets ori animaţia 3D din 2009, care îl are drept cap de afis pe Jim Carrey dar şi nemuritoarea animaţie Mickey’s Christmas Carol, realizată de Studiourile Disney.

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a realizat şi va difuza, în Ajunul Crăciunului, un spectacol muzical inspirat din celebra poveste a lui Charles Dickens. Scenariul radiofonic, regia tehnică şi regia artistică sunt semnate de Mihnea Chelaru, talentat regizor ale cărui montări au fost răsplătite cu numeroase premii la festivalurile de gen din întreaga lume.

Distribuţia spectacolului este alcătuită din nume sonore ale teatrului românesc contemporan, actori cu har care dau viaţă personajelor, joacă şi interpretează partiturile muzicale scrise de cunoscutul compozitor George Marcu, a cărui semnătură se regăseşte pe zeci şi zeci de spectacole din fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic dar şi de pe scenele din întreaga ţară.  

(sursa: radioromaniacultural.ro)

Foto: O Poveste de Crăciun –  radioromaniacultural.ro

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.