Teatrul nu e o clădire, ci un text scris de Lia Bugnar și rostit de Marius Manole
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-nu-e-o-cladire-ci-un-text-scris-de-lia-bugnar-si-rostit-de-marius-manole/

Unul dintre cei mai activi dramaturgi contemporani este fără îndoială Lia Bugnar. Piesele ei se joacă la Teatrul Naţional – Fata din curcubeu, la Teatrul Nottara – Matrimoniale, dar şi la Godot Cafe-teatru.

Un articol de Judy Florescu|26 aprilie 2014

Cum publicul se uită mai întâi la actori, apoi la regizori, apoi la autorii piesei, este interesant să observăm că din distribuția tuturor pieselor Liei Bugnar din mediul teatrului independent face parte Marius Manole, relația lor profesională concretizându-se în proiectul Teatrul nu e o clădire.

Dar cât de ofertante sunt rolurile pe care le joacă Marius Manole în cele 6 piese semnate Lia Bugnar? Actorul spune că poți cădea foarte ușor în penibil, dacă nu menții o linie a personajului.

Spectacolele Liei Bugnar se bazează pe text, și nu pe acțiune. Iar actorul Marius Manole, cunoscut prin mișcările sale scenice, de exemplu pentru urcatul pe pereți în „Avalanșa”, pentru dansul prin pământ în „Năpasta” sau pentru plutitul pe apă subterană în „Hoți”, își duce accentul pe interpretare, fără artificii regizorale,  în producțiile Teatrul nu e o clădire.

Marius Manole a declarat într-un interviu că înainte de a o întâlni pe Lia Bugnar nici nu era atent la ce juca, construindu-și personajele pe energie exterioară și mai puțin pe cea interioară.

Cât de statice și de profunde sunt personajele lui Marius Manole din piesele Lie Bugnar se poate vedea din amplul program al platformei Teatrul nu e o clădire, din luna mai, la Godot Cafe-teatru:

2 mai vineri ora 22:00 – Două liniuțe

3mai sâmbătă ora 14:00 – Aici nu se simte și Oase pentru Otto

4 mai duminică ora 14:00 – Două liniuțe

4 mai duminică ora 22:00 – Noi 4

9 mai vineri ora 22:00 – Masculin-Feminin

10 mai sâmbătă ora 22:00 – 7 dintr-o lovitură

11 mai duminică ora 14:00 – O piesă deșănțată

24 mai sâmbătă ora 15:00 – Două liniuțe



10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.