„Teheran Taboo”, proiecția de închidere a Festivalului Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/teheran-taboo-proiectia-de-inchidere-a-festivalului-animest/

Lungmetrajul de animaţie realizat în rotoscopie „Teheran Taboo”, o explorare tandră şi amuzantă a ipocriziei şi contradicţiilor societăţii islamice va fi proiectat sâmbătă, 6 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco, după Ceremonia de Premiere a celei de-a treisprezecea ediţii ale Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Creepy Animation Night va avea loc vineri,  5 octombrie, de la 23.59

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

O coproducţie germano-austriacă în regia lui Ali Soozandeh, „Teheran Taboo” spune povestea a patru tineri – trei femei din medii sociale diferite și un tânăr muzician – care își intersectează cărările în căutarea comună a libertății și fericirii în Teheran, un oraș plin de restricții și legi religioase care fac ca orice abatere să fie pedepsită draconic.

Lansat în 2017, filmul deține în palmares premii și nominalizări la festivaluri de prestigiu: FIPRESCI Award la Festivalul Internaţional de Film de la Ierusalim, Creativity Prize la Festivalul Mondial de Film de la Montreal, nominalizări la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy și la Premiul „Critics’ Week Grand Prize” la Festivalul de Film de la Cannes.

Prețul biletului este în valoare de 10 lei și se poate cumpăra online și din cinema.

Al doilea weekend al festivalului aduce a zecea ediție Creepy Animation Night, un maraton de animații horror și terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+.

Startul animațiilor ”de coșmar” se dă vineri, pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie și la Cinema Elvire Popesco. Publicul prezent la Cinemateca Eforie va asista și la primul performance OrkiPP – un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid.

Pornind de la senzații, idei și imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica și Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dirge instrumental, cu drone și texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formației vor fi backroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanța dintre simetrie și haos.

Biletele la Creepy Animation Night ( în valoare de 20 de lei la Cinema Elvire Popesco și 30 de lei la Cinemateca Eforie) se pot achiziționa online și din cinema.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele pot fi achiziționale online, pe Eventbook.ro, și sunt disponibile și în cinema. Programul complet al ediției din acest an este disponibil pe site-ul Anim’est.

Foto: Anim’est, Teheran Taboo – facebook

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.