Tenorul Ștefan Pop debutează în Festivalul de la Salzburg
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-stefan-pop-debuteaza-in-festivalul-de-la-salzburg/

Ștefan Pop va debuta la Festivalul de la Salzburg, în luna august, în rolul tenorului italian din opera ,,Der Rosenkavalier” de Richard Strauss.

Un articol de Liliana Matei|31 iulie 2014

Ștefan Pop va cânta alături de nume importante ale liricii mondiale: soprana Krassimira Stoyanova (Prințesa von Werdenberg), mezzo soprana Sophie Koch (Octavian), basul Günther Groissböck (Baronul Ochs von Lerchenau) și baritonul Adrian Eröd (Faninal). Franz Welser-Möst dirijează Orchestra Filarmonică din Viena.

Premiera noii producții semnată de Harry Kupfer va avea loc pe 1 august iar până la finalul lunii mai sunt programate încă șapte spectacole (5, 8, 11, 14, 17, 20 si 23 august). Opera Der Rosenkavalier este stâns legată de Festivalul de la Salzburg, Richard Strauss și libretistul Hugo von Hofmannsthal fiind cofondatorii Festivalului. De asemenea, a fost pusă în scenă chiar la ceremonia de inaugurare a Sălii Mari, în 1960, dirijor fiind atunci Herbert von Karajan.

„Este o onoare sa debutez la Festivalul de la Salzburg. Cine nu își dorește sa cânte aici? Aștept cu nerabdare premiera, am repetat mult, aproape o lună, împreună cu toți colegii alături de care este o onoare să mă aflu. Producția lui Harry Kupfer este elegantă, susține în totalitate ideea operei. Va fi o surpriză foarte placută pentru cei care vor fi în sală. Eu voi fi tenorul italian, un rol drag pe care l-am interpretat prima dată pe scena Operei din Zurich. Consider că ”Di rigori armato” este una din cele mai frumoase arii scrise pentru tenor ”, a declarat Ștefan Pop.

Stefan Pop_Rosenkavalier_Ensemble_c_Monika_Rittershaus

Câştigător a numeroase competiţii importante, printre care Concursul Internaţional de Canto de la Seul (2010) şi Concursul Operalia de la Milano (2010), Ştefan Pop și-a început cariera internațională în 2009, cu rolul Alfredo din La Traviata la Teatro dell’Opera di Roma, în celebra producție a lui Franco Zefirelli. A interpretat apoi Nemorino din L’Elisir d’amore (Trieste, Hamburg, Zurich), Elvino din La Sonnambula (Viena), Cassio din Otello (Zurich), Ducele de Mantova din Rigoletto (Seul, Paris). În luna iunie 2014 a debutat în ”La Boheme” la Salle Pleyel în Paris (versiune în concert).

A cântat alături de mari nume ale operei, printre care Angela Gheorghiu, Patrizia Ciofi, Mariella Devia, Edita Gruberova, Elena Moșuc, Sonya Yoncheva, Placido Domingo, Leo Nucci, José Cura, Thomas Hampson, sub conducerea muzicală a unor importanţi dirijori: Evelino Pidò, Andrea Battistoni, Daniele Gatti, Placido Domingo, Simone Young, Paolo Longo şi Luciano di Martino.
În stagiunea următoare va cântă la Opera din Frankfurt (La Sonnambula, decembrie 2014 – ianuarie 2015), la Opera din Hamburg (La Traviata, aprilie 2015), la Opera din Tel Aviv (L’elisir d’amore, martie 2015) și va debuta în rolul lui Don Ottavio din Don Giovanni la Opera Națională din Paris, în ianuarie 2015.

Foto:  Lucian Enasoni, © Salzburger Festspiele / Monika Rittershaus

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).