Tenorul Teodor Ilincăi debutează în Tosca la Festivalul Quincena Musical de la San Sebastian
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-teodor-ilincai-debuteaza-in-tosca-la-festivalul-quincena-musical-de-la-san-sebastian/

Teodor Ilincăi debutează joi, 13 august, in rolul lui Mario Cavardossi din opera Tosca de Giacomo Puccini in cadrul celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Muzical de la San Sebastian-Donostia din Spania. Spectacolul, purtând semnatura regizorală a lui Paco Azorín, a avut premiera la Gran Teatre del Liceu in Barcelona in 2014.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Teodor Ilincăi va evolua alături de Ainhoa Arteta (Floria Tosca), Roberto Frontali (Scarpia), David Lagares (Cesare Angelotti), Valeriano Lanchas (Il Sagrestano), Francisco Vas (Spoletta). Orchestra Simfonica Euskadi este dirijată de Miguel Ángel Gómez Martínez. Primul spectacol este programat pe 13 august și este urmat de încă o reprezentație pe 15 august 2015.

„Am primit propunerea de a debuta în rolul lui Mario Cavaradossi cu emoţie şi bucurie, fiind totodată conştient de dificultatea rolului şi responsabilitatea pe care mi-am asumat-o. Atmosfera repetiţiilor este foarte destinsă, am privilegiul de a avea colegi distinşi şi experimentaţi, un regizor şi un dirijor înclinaţi spre arta pucciniană, precum şi spre nevoile fiecărui solist. Dedic acest debut memoriei Maestrului Corneliu Fănăţeanu, cel care mi-a fost mentor şi prieten devotat.”, a declarat Teodor Ilincăi.

Debutul său internaţional a avut loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera MacBeth de G. Verdi. În luna martie a aceluiaşi an a debutat la Opera de Stat din Viena, cu rolul Ismaele din opera Nabucco a aceluiaşi G. Verdi, urmând debutul în La Bohème de G. Puccini pe scena operei din Timişoara şi mai apoi la Bucureşti şi Hannover. În luna decembrie îşi face debutul la Opera Regală din Londra cu aceeaşi La Bohème, în regia lui John Copley, unde obţine aprecierea publicului şi a criticii de specialitate.

Tot în anul 2009 îi sunt oferite două distincţii importante: Solistul anului, decernat în cadrul Galei Premiilor VIP şi Premiul Ludovic Spiess, oferit de Forumul Muzical Român, urmând ca în anul 2010 să fie onorat cu premiul In memoriam Iosif Sava pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco. A fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaţionale cu scop caritabil, precum European Aid Organization for Children (München, 2009) şi AIDS Gala (Berlin, 2011).

A avut colaborări cu opere prestigioase precum Monte Carlo, Londra, Hamburg, Viena, Festivalul de Operă Peralada, Sevilla, Berlin, München, Dresden, Festivalul de Operă Macerata, Genova, Düsseldorf, Duisburg, Budapesta, Hannover, Paris, Toulouse, Strasbourg, Barcelona, Marseille, Lausanne, Menorca, Santiago de Chile, Frankfurt, Festivalul de operă Avenches, Madrid.

Proiectele de viitor includ producții de operă la Tokyo (Macbeth, în turneu cu Opera Regală din Londra), Viena (Madama Butterfly), Cardiff (Tosca), Berlin (La Bohème), Dresda (Cavaleria rusticana), Marseille (Madama Butterfly, Don Carlo), San Diego (Madama Butterfly), San Francisco (La Bohème) şi Toulouse (Faust).

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.