Teodor Rusu şi Paul Cartianu, în seria tinerilor muzicieni români de la St Martin-in-the-Fields
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-rusu-si-paul-cartianu-in-seria-tinerilor-muzicieni-romani-de-la-st-martin-in-the-fields/

Violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din tânăra generaţie, sunt următorii invitaţi ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituţie muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Programul va include partituri de Beethoven, Mozart și Brahms, culminând cu explozia de energie a “Dansurilor populare românești” ale lui Bartók.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saëns. A câștigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care: competiția “Mihail Jora” (2008), concursul “Miniatura Romantica” (2010), “Rudolf Matz” International String Competition (2013), concursul “Enrico Mainardi” (2014) și Liezen International Cello Competition (2014). Pe parcursul anului 2014, a fost suținut de către International Salzburg Association și Theodor-Rogler Foundation.

A urmat cursuri de perfecționare, printre alții, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker și Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artiști precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber și Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârșindu-și pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecționeze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa “Yamaha Scholarship”, iar în 2014 a beneficiat de susținere din partea International Salzburg Association (ISA). Paul a susținut recitaluri de succes în mai multe țări, printre care Romania, SUA, Franța, Italia și Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria și România și are o experiență considerabilă de interpretare camerală.

În 2013, a interpretat “Totentanz nach Holbein” de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg, și tot în același an a câtat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau. Paul a urmat cursuri de perfecționare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malțeev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini și Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituție muzicală de referință din centrul Londrei, St James’s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma și al pianistei Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church, pentru ca în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieșene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.