Teodor Rusu şi Paul Cartianu, în seria tinerilor muzicieni români de la St Martin-in-the-Fields
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodor-rusu-si-paul-cartianu-in-seria-tinerilor-muzicieni-romani-de-la-st-martin-in-the-fields/

Violoncelistul Teodor Rusu şi pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din tânăra generaţie, sunt următorii invitaţi ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituţie muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2015

Programul va include partituri de Beethoven, Mozart și Brahms, culminând cu explozia de energie a “Dansurilor populare românești” ale lui Bartók.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saëns. A câștigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care: competiția “Mihail Jora” (2008), concursul “Miniatura Romantica” (2010), “Rudolf Matz” International String Competition (2013), concursul “Enrico Mainardi” (2014) și Liezen International Cello Competition (2014). Pe parcursul anului 2014, a fost suținut de către International Salzburg Association și Theodor-Rogler Foundation.

A urmat cursuri de perfecționare, printre alții, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker și Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artiști precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber și Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârșindu-și pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecționeze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa “Yamaha Scholarship”, iar în 2014 a beneficiat de susținere din partea International Salzburg Association (ISA). Paul a susținut recitaluri de succes în mai multe țări, printre care Romania, SUA, Franța, Italia și Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria și România și are o experiență considerabilă de interpretare camerală.

În 2013, a interpretat “Totentanz nach Holbein” de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg, și tot în același an a câtat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau. Paul a urmat cursuri de perfecționare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malțeev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini și Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituție muzicală de referință din centrul Londrei, St James’s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma și al pianistei Rebeca Omordia, la aceeaşi St James’s Church, pentru ca în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieșene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.

04
/08
/21

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.

02
/08
/21

Clujenii de la Grimus continuă promovarea viitorului lor album de studio printr-o piesă nou lansată - „Albie” – o piesă care ar fi trebuit să fie un simplu intermezzo pe noul album de studio Grimus, dar producătorii Alexei Țurcan și Dan Georgescu de la UNDA Recording Studios au fost de altă părere. Astfel, „Albie” a devenit prin aportul lor o piesă de sine stătătoare, cu o atmosferă aparte nu doar în cadrul noului disc, ci și raportat la întreaga discografie Grimus.

02
/08
/21

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu un line up dedicat bucuriei de a trăi pe note. După o perioadă de acalmie națională, Sibiul continuă să revitalizeze ideea de jazz, perpetuând o tradiție muzicală consacrată la nivel internațional.

29
/07
/21

Vineri, 30 iulie, începe cea de-a III-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland în Brașov. Concertul de deschidere va avea loc la Muzeul Județean de Istorie Brașov, în curtea Bastionului Țesătorilor, una dintre clădirile de patrimoniu emblematice ale vechiului oraș, și face parte din agenda estivală a Bastionului Artiștilor.

23
/07
/21

În perioada 23 iulie - 26 septembrie, se va desfășura seria de concerte live „Alternative Brunch”, dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

22
/07
/21

Între 16 și 24 iulie EUROPAfest sărbătorește vara cu o ediție bogată în jazz. Diferite stiluri și ritmuri cu artiști din 20 de țări se pot auzi zilnic la Sala Auditorium a Palatului Regal / Muzeul Național de Artă al României.