Texte clasice în formule regizorale curajos de contemporane, la FITCA 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/texte-clasice-in-formule-regizorale-curajos-de-contemporane-la-fitca-2016/

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii variatelor formule teatrale şi a unor întâlniri de excepţie.

Un articol de Liliana Matei|16 Noiembrie 2016

La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa SUBCARPAŢI şi scenografa Iuliana Vîlsan re-creează lumea shakespeariană pe texte remixate de Peca Ştefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperă actualitatea lui Molière.

Mâine, 17 noiembrie, în a şasea zi a Festivalului, de la obişnuita oră 19.00 şi în aceeaşi sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara prezintă „Hamlet” (foto). Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un Hamlet profund social, remixat de Peca Ştefan şi inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artiştilor de la Subcarpaţi. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cuprins într-un text precum „Hamlet” este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spectacol fără limitări canonice.

Spectacolul „Domnul Jurdan” certifică valabilitatea universală a structurii „Burghezului gentilom” de Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisă dramaturgic de Victor Ioan Frunză şi jucată de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou înveliş, despre un nepieritor parvenit, pedant care îşi decorează viaţa cu aceleaşi artificii dar, de această dată, în „tendinţele” vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă şi asiduă de a corespunde înaltei societăţi, însă fără a ştirbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Seara de vineri se va sfârşi într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show, produs de Asociaţia Tango Timişoara. O compoziţie aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project şi „ilustrate” cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exerciţiu de eliberare a spiritului de convenţiile artei.

Foto:  Adrian Piclisan

 

*

 

 

18
/12
/18

Povestea scrisă și regizată de Andreea Cristina Borțun, cea a celor a doi frați care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste, despre vinovăție și frică, despre Cain și Abel, despre dragoste și ură, pe fundalul unei Românii în tranziție, îi aduce față în față pe Cosmina Stratan și Alexandru Ion.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Page 1 of 76712345...102030...Last »