THE DOMINO EFFECT – expoziție de grup
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-domino-effect-expozitie-de-grup/

O expoziţie de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spaţiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artişti, printr-o reacţie în lanţ: de la Răzvan Anton şi până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

Ideea expoziției, aparținându-i curatorului Tevž Logar, s-a născut în primăvară, când izbucnirea pandemiei a însemnat și o reevaluare a noțiunii de comunitate. În ce măsură ajung să dialogheze între ei artiști din programul aceleiași galerii, dar care trăiesc și lucrează în diferite colțuri ale lumii?

Raluca Popa, Cuts #1, 2016, desene în creion tăiate și împletite, 38 x 29.5 cm

 În ce fel poate o galerie să întărească legăturile în interiorul comunității pe care o reprezintă, între artiști, curatori, colecționari și alți oameni interesați de artă? Bazată pe asemenea întrebări, The Domino Effect prezintă ce se întâmplă când artiștii își aleg între ei lucrările, reflectând asupra acestora și comunicând constant.

„Expoziția este rezultatul unui experiment interesant prin care selecția lucrărilor expuse a fost realizată gradual, în urma alegerilor făcute de artiști”, spune Tevž Logar. „S-a folosit o structură simplă: fiecare artist din programul galeriei a fost invitat să propună o lucrare de la următorul artist, în ordine alfabetică. Scopul n-a fost acela de a institui un mecanism care să lege lucrările expuse, ci mai degrabă de a stimula schimbul și conexiunile dintre artiști, în condițiile în care, de obicei, selecția lucrărilor tinde să fie realizată doar de galerii, în virtutea strategiei lor.”

Astfel, The Domino Effect cuprinde 13 lucrări în medii diferite (desen, colaj, pictură, fotografie, sculptură, video), de la toți cei 13 artiști Gaep: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte.

 

Felipe Cohen, Untitled (White Series #6), 2019, vopsea auto pe MDF, 80 x 80 x 7.5 cm

O lucrare istorică a Marilenei Preda Sânc (Landscape Reordering, 1982), parte din ciclul reprezentativ din anii ’80 în care artista transformă imaginea abstractă a unor module în expresii ale unor universuri posibile, și filmul Shoes for Europe (2002), cu care Pavel Brăila a participat la cea de-a 11-a ediție documenta, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale de artă, se numără printre lucrările expuse la Gaep. O parte semnificativă dintre lucrări sunt foarte recente, din 2020, inclusiv o heliografie pe hârtie termică de Răzvan Anton și un colaj al lui Damir Očko ce integrează elemente vizuale și conceptuale din practica sa video. Tot în premieră, publicul din București va putea descoperi două modalități, ale unor artiști diferiți, de a da un aspect tridimensional desenului și de a aduce în discuție chiar prezența lui fizică: un desen monocrom realizat cu un pix gol de Ignacio Uriarte (Schnittmenge, 2019) și o lucrare de Raluca Popa (Cuts #1, 2016) rezultată în urma tăierii și împletirii unor desene proprii mai vechi.

The Domino Effect  se concentrează pe varietatea de relații dintre artiștii din programul galeriei – un grupaj care nu generează un teren conceptual comun, dar care, în schimb, există ca un flux continuu ce declanșează potențiale relații între lucrările de artă”, spune Tevž Logar.

Marilena Preda Sânc, Landscape Reordering, 1982, creion și acuarelă pe hârtie, 46.5 x 61.5 cm

Expoziția se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și cu sprijinul COS – Corporate Office Solutions, Signify și KLG România.

Notă pentru vizitatori

Pentru o experiență în siguranță, Gaep va permite accesul simultan pentru maximum opt vizitatori la fiecare etaj al galeriei. La intrare vor fi disponibile măști și dezinfectant pentru mâini.

Artiști: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat,

Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Raluca Popa,

Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte

 21 noiembrie 2020 6 februarie 2021

Deschidere: sâmbătă, 21 noiembrie, între orele 13:00 și 20:00

Gaep: Strada Plantelor 50, București

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.