THE DOMINO EFFECT – expoziție de grup
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-domino-effect-expozitie-de-grup/

O expoziţie de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spaţiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artişti, printr-o reacţie în lanţ: de la Răzvan Anton şi până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

Ideea expoziției, aparținându-i curatorului Tevž Logar, s-a născut în primăvară, când izbucnirea pandemiei a însemnat și o reevaluare a noțiunii de comunitate. În ce măsură ajung să dialogheze între ei artiști din programul aceleiași galerii, dar care trăiesc și lucrează în diferite colțuri ale lumii?

Raluca Popa, Cuts #1, 2016, desene în creion tăiate și împletite, 38 x 29.5 cm

 În ce fel poate o galerie să întărească legăturile în interiorul comunității pe care o reprezintă, între artiști, curatori, colecționari și alți oameni interesați de artă? Bazată pe asemenea întrebări, The Domino Effect prezintă ce se întâmplă când artiștii își aleg între ei lucrările, reflectând asupra acestora și comunicând constant.

„Expoziția este rezultatul unui experiment interesant prin care selecția lucrărilor expuse a fost realizată gradual, în urma alegerilor făcute de artiști”, spune Tevž Logar. „S-a folosit o structură simplă: fiecare artist din programul galeriei a fost invitat să propună o lucrare de la următorul artist, în ordine alfabetică. Scopul n-a fost acela de a institui un mecanism care să lege lucrările expuse, ci mai degrabă de a stimula schimbul și conexiunile dintre artiști, în condițiile în care, de obicei, selecția lucrărilor tinde să fie realizată doar de galerii, în virtutea strategiei lor.”

Astfel, The Domino Effect cuprinde 13 lucrări în medii diferite (desen, colaj, pictură, fotografie, sculptură, video), de la toți cei 13 artiști Gaep: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte.

 

Felipe Cohen, Untitled (White Series #6), 2019, vopsea auto pe MDF, 80 x 80 x 7.5 cm

O lucrare istorică a Marilenei Preda Sânc (Landscape Reordering, 1982), parte din ciclul reprezentativ din anii ’80 în care artista transformă imaginea abstractă a unor module în expresii ale unor universuri posibile, și filmul Shoes for Europe (2002), cu care Pavel Brăila a participat la cea de-a 11-a ediție documenta, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale de artă, se numără printre lucrările expuse la Gaep. O parte semnificativă dintre lucrări sunt foarte recente, din 2020, inclusiv o heliografie pe hârtie termică de Răzvan Anton și un colaj al lui Damir Očko ce integrează elemente vizuale și conceptuale din practica sa video. Tot în premieră, publicul din București va putea descoperi două modalități, ale unor artiști diferiți, de a da un aspect tridimensional desenului și de a aduce în discuție chiar prezența lui fizică: un desen monocrom realizat cu un pix gol de Ignacio Uriarte (Schnittmenge, 2019) și o lucrare de Raluca Popa (Cuts #1, 2016) rezultată în urma tăierii și împletirii unor desene proprii mai vechi.

The Domino Effect  se concentrează pe varietatea de relații dintre artiștii din programul galeriei – un grupaj care nu generează un teren conceptual comun, dar care, în schimb, există ca un flux continuu ce declanșează potențiale relații între lucrările de artă”, spune Tevž Logar.

Marilena Preda Sânc, Landscape Reordering, 1982, creion și acuarelă pe hârtie, 46.5 x 61.5 cm

Expoziția se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte și cu sprijinul COS – Corporate Office Solutions, Signify și KLG România.

Notă pentru vizitatori

Pentru o experiență în siguranță, Gaep va permite accesul simultan pentru maximum opt vizitatori la fiecare etaj al galeriei. La intrare vor fi disponibile măști și dezinfectant pentru mâini.

Artiști: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat,

Ištvan Išt Huzjan, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Raluca Popa,

Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu, Ignacio Uriarte

 21 noiembrie 2020 6 februarie 2021

Deschidere: sâmbătă, 21 noiembrie, între orele 13:00 și 20:00

Gaep: Strada Plantelor 50, București

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.