The Grandmaster, filmul lui Wong Kar Wai, lovește vineri, 13
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grandmaster-filmul-lui-wong-kar-wai-loveste-vineri-13/

The Grandmaster / Marele maestru, filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai şi care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit şi antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

The Grandmaster / Marele maestru, filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai și care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit și antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie.

,,The Grandmaster’’ a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Pentru ,,The Grandmaster’’, regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari șase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Actorii principali (Tony Leung, Zhang Ziyi și Chang Chen) s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping (Matrix, Kill Bill, Crouching Tiger, Hidden Dragon). Actorul principal, Tony Leung, a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular, după cum vom vedea în materialul viitor.

The Grandmaster- un film cu figuri emblematice

Ideea acestui film i-a venit regizorului încă din 1996, când filma ,,Happy Together’’ (premiul pentru regie la Cannes, în 1997), în Argentina. În timp ce trecea pe lângă un chioşc de presă, Kar Wai observă o revistă avîndu-l pe copertă pe Bruce Lee. Cineastul este surprins să descopere că, la 20 de ani de la moartea sa, Bruce Lee rămâne încă o figură emblematică în întreaga lume.

Când eram mic am văzut filmele lui Bruce Lee. Și le-am iubit. Acesta a fost momentul în care am avut prima oară ideea de a-i dedica un film lui Bruce Lee.

Wong Kar Wai,

regizor

Wong Kar Wai se informează cu tenacitate în direcţia istoriei artelor marţiale chinezeşti, pornind de la povestea lui Bruce Lee. În scurt timp, căutările îl duc la antrenorul acestuia, Ip Man, mare maestru kung fu din China Continentală. În anii ’50, acesta ajunge la Hong Kong, alungat de victoria comuniștilor lui Mao Zedong.

The Grandmaster- maestrul care și-a descis o școală

China, anul 1936. Ip Man (Tony Leung), legendarul maestru de wing chun (unul din multitudinea de stiluri de kung-fu) și viitorul mentor al lui Bruce Lee, duce o viață prosperă în Foshan, China, unde își împarte timpul între familia sa și artele marțiale. Este momentul în care marele maestru Gong Baosen, șeful Comunității de Arte Marțiale din China, își caută un succesor. Pentru ceremonia de rămas bun, el merge la Foshan, cu fiica sa, Er Gong (Zhang Ziyi), și ea maestru în arte marţiale, singura care cunoaște figura mortală ,,64 de mâini”.

În timpul ceremoniei, Ip Man se confruntă cu marii maeștri din Sud și o cunoaște pe Gong Er, pe care o vede drept egalul său. Foarte curând, admirația lasă loc dorinței și apare o poveste de dragoste imposibilă. La scurt timp, Marele Maestru Gong Baosen este asasinat de unul dintre discipolii săi.

The Grandmaster

Apoi, între 1937 și 1945, ocupația japoneză aruncă țara în haos. Divizări și comploturi se nasc atunci între diferite școli de arte marţiale, împingându-I pe Ip Man să ia calea exilului. Ajuns la Hong Kong, îşi deschide o şcoală de kung fu (mai precis stilul wing chung, la care ulterior se va înscrie şi Bruce Lee), pentru a-şi putea câştiga existenţa. Exemplul lui este urmat de mulţi chinezi maeştri în artele marţiale, astfel că luptele de pe continent se mută acum aici. De unde, apoi, se vor răspândi în întreaga lume.

The Grandmaster- premieră și avanpremieră

,,The Grandmaster / Marele Maestru’’ (în original: Yi dai zong shi) este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera vineri, 13 septembrie, la Cinema Studio, la ora 20.

Patru proiecţii speciale vor avea loc în avanpremieră: pe 4 şi 5 septembrie (miercuri şi joi, săptămâna aceasta) la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).

Miercuri, de la ora 21, în aer liber. Joi, de la ora 18:30, în sală. De asemenea, filmul va rula în avanpremieră și la Grand Cinema Digiplex (Băneasa), săptămâna viitoare: miercuri, 11 septembrie, de la ora 19.50, și joi, 12 septembrie, de la 21.25.

Foto credit: The Grandmaster

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.