The “Master of Games”, Giovanni Sollima, în concert la Festivalul SoNoRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-master-of-games-giovanni-sollima-in-concert-la-festivalul-sonoro/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului SoNoRo, HIDE&SEEK, se va încheia în Bucureşti duminică, 5 noiembrie, nu înainte de a aduce în faţa publicului un alt mare muzician, renumitul violoncelist şi compozitor Giovanni Sollima.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2017

Giovanni Sollima este un adevărat virtuos al violoncelului și un compozitor neobișnuit. Transmite o muzică plină de ritmuri mediteraneene tipic italienească, încercând să acopere, însă, toate epocile “de la Jurassic al violoncelului”, așa cum numește perioada barocă la “Metal”.

El scrie în principal pentru violoncel și contribuie în mod semnificativ la crearea unui nou repertoriu pentru instrumentul său. Publicul său este divers: de la iubitorii de muzică clasică până la tineri fani “metalhead”.

Sâmbătă, 4 noiembrie, la Palatul Bragadiru, the “Master of Games”, Giovanni Sollima, va oferi un recital ce va include atât compoziții proprii, cât și partituri de Claude Debussy și Gioachino Rossini.  În programul concertului mai sunt incluse lucrări de Maurice Ravel, Krystof Maratka și Luigi Boccherini, în interpretarea artiștilor Nino Gvetadze (pian), Diana Ketler (pian), Phillipe Graffin (vioară), Daniel Rowland (vioară), Vladimir Mendelssohn (violă), Răzvan Popovici (violă), Henri Demarquette (violoncel), Gavriel Lipkid (violoncel), Thorsten Johanns (clarinet) și Storioni Trio (Bart van de Roer – pian, Wouter Vossen – vioară și Marc Vossen – violoncel).

Alegerea Palatului Bragadiru pentru concertul “Master of Games” nu este întâmplătoare, clădirea, una dintre cele mai reprezentative pentru Bucureștiul de altădată, cu a sa impresionantă sală de bal și elemente arhitecturale eclectice, va constitui spațiul perfect de desfășurare pentru un concert la fel de complex și spectaculos. Pentru a intra în atmosfera Palatului Bragadiru, participanții la concert sunt invitați să respecte un dress code misterios și incitant: Games of the Mind, Letters, Numbers & Bodies.

Duminică, 5 noiembrie, în ultima zi, publicul din București va avea ocazia să asiste la două concerte. Primul, “SoNoRo Interferențe”, va avea loc de la ora 11:00, la Casa Memorială “Ion Mincu”,  și va oferi un program de Claude Debussy, George Enescu, Béla Bartók și Gaspar Cassadó, în interpretarea bursierilor SoNoRo Interferențe, un program de mentorat susținut de CEZ România și Institutul Cultural Român.

Tot duminică va avea loc la Ateneul Român, ultimul concert al acestei ediții a Festivalului SoNoRo în București: “Tema con Variazioni”.

Programul cuprinde lucrări de Robert Schumann, „Șase studii în formă canonică“ în aranjament de Theodor Kirchner pentru vioră, violoncel și pian, op.56, Johannes Brahms – Cvintet cu clarinet în si minor, op. 115, Franz Liszt (1811-1886) – „Rapsodia Spaniolă“ pentru pian solo, S.254 și Anton Arensky (1861-1906) – Cvartet de coarde nr. 2, în la minor, op. 35 pentru vioară, violă și două violoncele, dedicat lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Foto: Giovanni Sollima – facebook

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.