The New Gypsy Kings, filmul despre fenomenul manelelor, la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-new-gypsy-kings-filmul-despre-fenomenul-manelelor-la-astra-film-festival/

Astra Film Festival 2016 a prezentat, aseară, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC. Proiecţia a avut loc în cadrul unui eveniment special şi a fost urmată de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul şi personajele filmului: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci şi Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul “superstarului” Florin Salam.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2016

Documentarul The New Gypsy Kings vorbește despre incredibila lume a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi și palate luxoase.

Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate și sărace din Europa și timp de foarte mulți ani muzica tradițională țigănească era singura lor marfă de export.

A apărut însă un sound nou – manele – care a invadat întreaga țară. Maneliștii-vedete pot câștiga și 20.000 de euro pe seară, la nunți opulente, unde invitații aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanții tradiționali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp și care au apărut în mai multe producții cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment și că vor distruge muzica țigănească.

Documentarul analizează soundtrackul unei schimbări sociale și culturale de excepție. Spectatorii au ocazia să înțeleagă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

Foto: The New Gypsy Kings – astrafilm.ro

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).

03
/03
/23

Apreciatele productii „Aferim!", „Inimi cicatrizate" și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", semnate de unul dintre cele mai cunoscute nume ale cinematografiei româneşti, Radu Jude și scurtmetraje curajoase, semnate de tineri regizori, premiați pentru talentul lor, îi așteaptă pe telespectatorii TVR Cultural pe 4 martie, într-o nouă ediţie „Noaptea albă a filmului românesc".