„The Wall” a triumfat la Opera din Montreal
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-wall-a-triumfat-la-opera-din-montreal/

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock „The Wall” al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a şi încolţit ideea acestui concept în imaginaţia fondatorului formaţiei, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul şi creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în şir în picioare.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2017

Pentru „The Wall„, totul a început în 1977, cu un scuipat al lui Roger Waters asupra unui fan, pe Stadionul Olimpic din Montreal, la ultimul concert al unui lung turneu.

Neliniștit și deprimat, Roger Waters a extras din acest episod intriga unui nou album rock, lansat în 1979 și pe care l-a compus aproape în întregime.

Chitara lui David Gilmour a contribuit totuși semnificativ la succesul acestui dublu disc cel mai bine vândut din lume.

În „The Wall”, construit pe baza unei introspecții, personajul central este Pink, o vedetă rock căzută în dizgrație.

Cu acest zid metaforic — ilustrat de un decor sobru, dar viu prin efecte video—, spectatorul este pus rapid să reflecteze la realitatea geopolitică dominantă.

Peste tot în lume, zidurile sunt construite cel mai adesea pentru a-i opri pe migranți să găsească alinare după disperare. La fel ca Pink în „The Wall”.

Pentru a reinterpreta „The Wall” în concert, Roger Waters se gândește să transpună acest simbolism până la granița dintre SUA și Mexic, acolo unde președintele american, Donald Trump, vrea să construiască un zid.

Fără a se îndepărta de spiritul rock, compozitorul Julien Bilodeau, puțin mai în vârstă decât opera grupului Pink Floyd, a rescris o compoziție lirică, ce încântă iubitorii de operă fără a-i șoca pe numeroșii fani ai lui Roger Waters.

Dominic Champagne a semnat regia pe măsura acestui monument al muzicii anilor 80, în care 60 de actori-cântăreți ilustrează, scenă după scenă, iadul izolării.

Spectacolul urmează să fie pus în scenă și în Statele Unite înainte de a traversa Atlanticul.

Foto: „The Wall” ,  la Opera din Montreal – facebook

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

08
/10
/14

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

07
/10
/14

Supranumită „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile,  va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

04
/10
/14

Cea de-a noua ediție a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival a început la WASP — Working Art Spance and Production.

03
/10
/14

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Arte Noi InnerSound a adus la București 70 de artiști din 10 țări și o seară unică, dedicată filmului mut de scurtmetraj: Regizorul Gabriel Durlan (România) a câștigat Trofeul InnerSound pentru filmul “ÎnCerc”. Muzica a fost scrisă de Șerban Marcu (Cluj)