The Water Diviner, cu Russell Crowe, din 16 ianuarie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-water-diviner-cu-russell-crowe-din-16-ianuarie-in-cinema/

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor şi actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2015

The Water Diviner / În districtul Mallee, din regiunea rurală a Australiei, fermierul Joshua Connor e nevoit să trăiască cu evidenţa apăsătoare a faptului că, la patru ani de la bătălia de la Gallipoli, tot ceea ce i-a mai rămas din cei trei fii ai săi, plecaţi pe front şi daţi dispăruţi, este un pacheţel din hârtie maro, conţinând un jurnal ferfeniţit, câteva scrisori şi nişte poze.

O întâmplare tragică şi neaşteptată îl face pe Connor să-şi ia inima în dinţi şi să pornească la drum în căutarea fiilor săi.

Bătălia de la Gallipoli a fost sursă de inspiraţie pentru mai multe creaţii cinematografice, însă niciodată până acum nu s-a aplecat asupra destinului unui singur om – un tată în căutarea fiilor săi. The Water Diviner este centrat pe această idee, prezentând bătălia din punctul de vedere al ambelor tabere aflate în conflict, într-un context mai larg.

Deşi numai o mică parte din acţiunea filmului se petrece în Australia, aceasta a fost cartierul general al echipei de filmare. Producţia a început în decembrie 2013, în Sydney, cu o perioadă de trei săptămâni de filmări în studio şi în zonele vechi ale oraşului. Au urmat, în ianuarie-februarie 2014, cinci săptămâni de filmări în sudul Australiei, atât pe coastă, cât şi în zone aflate la limita cu deşertul.

Alături de Russell Crowe, din distribuția filmului face parte actrița ucrainiană Olga Kurylenko (Paris, je t’aime, Quantum of Solace, Oblivion) și australianul Jai Courtney (Jack Reacher, A Good Day to Die Hard, Insurgent ). Imaginea filmului este semnată de Andrew Lesnie, deţinătorul unui Premiu Oscar pentru cea mai bună imagine pentru The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, precum şi a Premiului BAFTA la aceeaşi categorie pentru The Lord of the Rings: The Return of the King.

Din 16 ianuarie, Promisiunea / The Water Diviner poate fi vizionat în toate cinematografele din România, fiind distribuit de InterComFilm Distribution.

Foto: The Water Diviner – InterComFilm

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.