Tiberiu Soare – concert extraordinar la Cercul Militar
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-concert-extraordinar-la-cercul-militar/

Joi, 28 noiembrie, de la 19:00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Un articol de Elena Simion|27 noiembrie 2013

Joi, 28 noiembrie, de la 19.00, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc un concert de excepţie sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Vor fi pe scenă soprana Irina Iordăchescu, baritonul Jean Kristof Bouton, tinerii muzicieni ai Silvestri Orchestra şi violonista Monica Bălăşoiu, concert maestru. Acest concert are ca scop susținerea primul proiect editorial al Fundației Calea Victoriei.

Banii strânși vor fi folosiți pentru tipărirea unei cărți ce va cuprinde conferințele sustinute de Tiberiu Soare în cadrul programului „Pentru ce mergem la Operă?”. Cartea se va adresa atât melomanilor, cât și tinerilor care doresc să descopere lumea fascinantă a operei, a baletului, dar lumea compozitorilor și a creațiilor muzicale celebre.

În 2008 – 2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe Cum să ascultăm muzica, care s-a dovedit a fi un mare succes, făcând salonul fundaţiei neîncăpător. În anii 2010 şi 2011 a continuat să susţină conferinţe în cadrul fundaţiei pe diferite teme muzicale.

Astfel a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?” care a fost lansat în ianuarie 2012 de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare şi derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

De la Rigoletto la Turandot, cu Tiberiu Soare

Noutatea proiectului a constat în abordarea tematicii muzicii de operă într-o manieră interactivă şi relaxată, ce permite apropierea publicului de un stil de muzică pe cât de spectaculos pe atât de greu accesibil pentru cei neiniţiaţi.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Citiţi şi: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“  

În cadrul evenimentului care se va desfășura joi la Cercul Militar Național, talentații muzicieni din Silvestri Orchestra, coordonați de violonista Monica Bălășoiu, concert maestru, vor interpreta fragmente din «Rigoletto», «Traviata», «Elixirul dragostei», «Spărgătorul de nuci», «Carmen», «Don Giovanni», «Bărbierul din Sevilla» și «Turandot».

tiberiu soare

Tiberiu Soare, în cadrul unei conferințe 

De asemenea, se vor viziona secvențe spectaculoase din conferințe, într-un scurt film pregătit de regizorul Vlad Trandafir și se va organiza o mică licitație pentru cei care doresc souveniruri muzicale, legate de proiectul „Pentru ce mergem la Operă?”.

Intrarea la eveniment le va aduce spectatorilor beneficiul de a fi printre primii cititori și sustinători ai cărţii (preţul de 50 de lei susține publicarea cărții în primavara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf și participarea la concertul de gală; preţul de 100 lei – susține publicarea cărții in primăvara lui 2014, prin plata în avans a unui exemplar cu autograf, participarea la concertul de gală).

Proiectul fundatiei „Pentru ce mergem la Opera” cuprinde treisprezece conferințe derulate în anii 2012 si 2013, concentrate pe creațiile geniale ale unor mari compozitori, libretisti si coregrafi: „Traviata” de G. Verdi, „Boema” de G. Puccini, „Giselle” de A.Adam, „Turandot” de G. Puccini, „Elixirul dragostei” de G Donizetti, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Carmen” de G. Bizet, „Rigoletto” de G Verdi, „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski, „Don Giovanni” de W. A. Mozart, „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, „Olandezul zburător” de R. Wagner şi „Oedipe” de G. Enescu.

INFO

Data: 28 noiembrie 2013, ora 19:00
Cost (include cartea): 50 ron sau 100 ron
Locul desfașurării: Palatul Cercului Militar Național, Sala de Marmură
Detalii la: Fundaţia Calea Victoriei

Foto credit: Petrică Tănase, Fundația Calea Victoriei, Tiberiu Soare

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.