Tiberiu Soare – dirijor şi invitat special la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-dirijor-si-invitat-special-la-sala-radio/

Editura Casa Radio prezintă cel mai recent album semnat Orchestra Naţională Radio şi Tiberiu Soare.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Editura Casa Radio prezintă cel mai recent album semnat Orchestra Naţională Radio şi Tiberiu Soare.

La concertul de astăzi, publicul va avea ocazia de a-l reîntâlni pe Tiberiu Soare nu numai în ipostază dirijorală, pe scena Studioului „Mihail Jora”, alături de Orchestra Naţională Radio, ci şi în calitate de invitat la lansarea albumului „George Enescu, Simfonia a II-a“, produs de Editura Casa Radio.

Lansarea va avea loc în pauză, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

Albumul cuprinde o viziune interpretativă actuală – înregistrare specială din luna iunie a.c.– a Simfoniei a II-a op.17 în la major de George Enescu, o „comoară” a culturii româneşti care a împărtăşit aventura tezaurului românesc la Moscova, în timpul Primului Război Mondial.

Din fericire, partitura enesciană a revenit în ţară în perioada anilor ’60. Mai multe amănunte sunt furnizate în prezentarea CD-ului realizată de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Un concert special dirijat de Tiberiu Soare

Tiberiu Soare – dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi dirijor al Operei Naţionale Bucureşti – mărturiseşte că „lucrarea de faţă are o semnificaţie aparte în istoria Orchestrei Naţionale Radio: după aproape 50 de ani de uitare, lucrarea a fost redată circuitului sălilor de concerte de către Orchestra Naţională Radio sub bagheta maestrului Iosif Conta.”

Citiţi şi: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“ 

Dirijorul nota: „Pentru mine, această simfonie reprezintă o clarificare deplină a stilului hiper-romantic al lui Enescu specific perioadei sale de creaţie de până în Primul Război Mondial, o etapă ce va face posibilă scriitura din Oedipe cu două decenii mai târziu. Această înregistrare se doreşte a fi prima dintr-o preconizată integrală a lucrărilor simfonice enesciene.”

Tiberiu Soare

Afişul concertului dirijat de către Tiberiu  Soare

Tiberiu Soare declara, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis: „E foarte important să lucrezi cu alte orchestre. Oamenii care lucrează de foarte mult timp împreună au tendința naturală de a începe să se cunoască unul pe altul foarte bine – orchestra cu dirijorul. Și-atunci multe lucruri ei deja le ghicesc, se creează un fel de simbioză. E o relație foarte frumoasă din punctul ăsta de vedere, dar care are și un anumit efect soporific, de intrare în rutină. ”

Info:

Discul se poate achiziţiona de la Librăria Casa Radio din str. Temişana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii, la preţul de 20 lei.

Foto credit: Petrică Tănase, Tiberiu Soare

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

11
/11
/16

Un dialog plin de armonie între două piane şi doi pianişti fermecători va avea loc pe scena Sălii Radio vineri, 11 noiembrie, între Rebeca Omordia şi Sergiu Tuhuţiu, care vor interpreta alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Martin Panteleev Concertul pentru două piane și orchestră de Max Bruch. Seara mai are în program două lucrăriri celebre ale repertoriului clasico - romantic : Uvertura Egmont op. 84 de Beethoven şi  Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 – Scoțiana de Mendelssohn.

10
/11
/16

Spectaculosul show „Disney Magical Music from the Movies” a ajuns în premieră în România! Primele reprezentații au avut loc pe 7 noiembrie, la Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timișoara şi pe 8 noiembrie la Sala Polivalentă Cluj-Napoca. Turneul va continua pe 12 noiembrie, la Sala Palatului Bucureşti, pe 15 noiembrie la Sala Sporturilor “D.P.Colibași” şi pe 23 noiembrie la Sala Polivalentă Craiova.

10
/11
/16

Cunoscuta pianistă și interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album „Sama Rou” – Cântecele sufletului meu’’, în care explorează rădăcinile sale africane și tradițiile din Sudul SUA, iar turneul de promovare include și România.

08
/11
/16

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo ajunge, pentru a treia oară în istoria sa, în Timișoara. Pe 9 și 10 noiembrie vor avea loc trei concerte SoNoRo la Biserica Millenium, la Cărturești Mercy și Palatul Baroc - Muzeul de Artă. Accesul publicului la concerte este liber.

08
/11
/16

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul de Muzică Veche București a devenit al doilea festival cultural al Bucureștilor (conform „Barometrului”, respectiv „Studiului” de consum cultural realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și ARCUB) și cel mai important eveniment dedicat muzicii vechi din sud-estul Europei.

02
/11
/16

În zi de Mărțișor, Maestrul Gheorghe Zamfir plus alți 100 de artiști, își dau întâlnire cu publicul, pe scena Sălii Mari a Palatului din Capitală, de la ora 19:30. Zamfir +100, este un spectacol care se înscrie în seria de evenimente concertistice ale Asociatiei Culturale Spectaculis, în cadrul proiectului DESTINNATIE ROMÂNIA, dedicat promovării imaginii României şi a culturii româneşti prin muzică şi interpretare.

02
/11
/16

Metallica a lansat, ieri, după o pauză de opt ani, dublul album Hardwired… To Self-Destruct, în care se regăseşte sound-ul original al trupei din anii 80, 90. Audiţia de la finalul lunii septembrie i-a entuziasmat pe experţi care au căzut de acord că “asistăm la o reîntoarcere la origini a trupei Metallica”.